Polędwiczki z sosem truskawkowym z puree z ziemniaków
Polędwiczki z sosem, puree i sałatami fot. D.Szymborska |
Nie trzeba Świąt by przygotować eleganckie
danie. Robiłam je po raz drugi. Wcześniej na warsztatach, te domowe wyszły
chyba nawet lepiej. Jednak musiały się piec prawie dwa razy dłużej niż w piecu
konwekcyjnym. Dlatego trzeba sobie zarezerwować trochę czasu, dodatkowo,
przygotowywałam od razu 4 polędwiczki. Będą idealnie smakowały na zimno.
Podobnie z musem truskawkowym – będzie świetny do pancakes czy owsianki. Nic
się nie zmarnuje! Jeżeli chodzi o „biegowość” tego dania to cóż, pyszne, białkowe
ale za mało węglowodanowe. Czyli polecam na powybieganiu a nie przed.
Składniki:
·
Polędwiczka wieprzowa 4 sztuki
(wybierałam podobnej wielkośći),
·
Roszponka i sałaty (Fit&Easy),
·
2 cebule,
·
Papryka słodka w proszku,
·
Sól, pieprz,
·
Truskawki mrożone (cała paczka na
4 polędwiczki)
·
Cukier – 200g,
·
Wino czerwone 250ml,
·
Ziemniaki i śmietana do puree.
Przygotowanie:
Polędwiczki należy natrzeć papryką, cebulę
pokroić w kostkę. Odczekać minimum 8 godzin. Cebulę podsmażyć na oliwie,
polędwiczkę podsmażyć z każdej strony po około 2 minuty, tak by była złota a
nie spalona. Zdjąć z ognia i piec w piecu (razem z cebulą) około 45 minut w
temperaturze 160 stopni. W czasie pieczenia mięsa, przygotować sos. Cukier
skropić wodą, zrobić w rondelku karmel, dodać truskawki, jak puszczą sok, dolać
wina, odparować alkohol. Zdjąć z ognia, użyć blendera by przygotować sos.
Polędwiczkę pokroić w plastry. Na talerz nałożyć sos, ułożyć plastry mięsa,
dodać cebulki. Dołożyć dużo liści rukoli i sałat– świetnie komponuje się z
daniem i super smakuje. Ziemniaki ugotować, odcedzić. Przy użyciu blendera
przygotować puree, dodać śmietany (nie za dużo żeby puree nie było zbyt
rzadkie).
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz