TRYB JASNY/CIEMNY

Polędwiczki z sosem truskawkowym z puree z ziemniaków

Polędwiczki z sosem, puree i sałatami fot. D.Szymborska



Nie trzeba Świąt by przygotować eleganckie danie. Robiłam je po raz drugi. Wcześniej na warsztatach, te domowe wyszły chyba nawet lepiej. Jednak musiały się piec prawie dwa razy dłużej niż w piecu konwekcyjnym. Dlatego trzeba sobie zarezerwować trochę czasu, dodatkowo, przygotowywałam od razu 4 polędwiczki. Będą idealnie smakowały na zimno. Podobnie z musem truskawkowym – będzie świetny do pancakes czy owsianki. Nic się nie zmarnuje! Jeżeli chodzi o „biegowość” tego dania to cóż, pyszne, białkowe ale za mało węglowodanowe. Czyli polecam na powybieganiu a nie przed.

Składniki:

·      Polędwiczka wieprzowa 4 sztuki (wybierałam podobnej wielkośći),
·      Roszponka i sałaty (Fit&Easy),
·      2 cebule,
·      Papryka słodka w proszku,
·      Sól, pieprz,
·      Truskawki mrożone (cała paczka na 4 polędwiczki)
·      Cukier – 200g,
·      Wino czerwone 250ml,
·      Ziemniaki i śmietana do puree.

Przygotowanie:

Polędwiczki należy natrzeć papryką, cebulę pokroić w kostkę. Odczekać minimum 8 godzin. Cebulę podsmażyć na oliwie, polędwiczkę podsmażyć z każdej strony po około 2 minuty, tak by była złota a nie spalona. Zdjąć z ognia i piec w piecu (razem z cebulą) około 45 minut w temperaturze 160 stopni. W czasie pieczenia mięsa, przygotować sos. Cukier skropić wodą, zrobić w rondelku karmel, dodać truskawki, jak puszczą sok, dolać wina, odparować alkohol. Zdjąć z ognia, użyć blendera by przygotować sos. Polędwiczkę pokroić w plastry. Na talerz nałożyć sos, ułożyć plastry mięsa, dodać cebulki. Dołożyć dużo liści rukoli i sałat– świetnie komponuje się z daniem i super smakuje. Ziemniaki ugotować, odcedzić. Przy użyciu blendera przygotować puree, dodać śmietany (nie za dużo żeby puree nie było zbyt rzadkie). 

Smacznego!

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa