Zapiekanka biegacza – 20 sekundowa i filmowa
Zapiekanka biegacza fot. OdKoncaWspak.pl |
Dawno o niej nie pisałam. Pojawia się w
różnych, modyfikowanych wersjach, w zależności od tego co jest w lodówce i
kuchni. Tym razem była ze wszystkim co lubię najbardziej. Mowa o zapiekance
biegacza. Patencie na szybkie jedzenie po długim treningu. Zasada jest prosta –
zapiekankę przygotowuje przed treningiem, gdy wychodzę z domu wkładam do
piekarnika, ustawiam czas pieczenia (tak na wszelki wypadek, żeby domu nie
spalić) i gdy przychodzę jest ona gotowa!
Tutaj wersja z: brokułami, kukurydzą,
tuńczykiem z oregano i bazylią i pomidorami. Bo o serze i makaronie to nie
warto wspominać bo to z nich się zapiekanka składa.
Tym razem zapiekankę biegacza jadło wiele osób
– ekpia OdKoncaWspak, gospodarze CookUp i jeszcze trochę do domu przyniosłam.
Wszystkim smakowało, więc można ją polecać jako sprawdzony i wypróbowany
przepis!
Składniki:
·
500g makaronu (penne albo różnych,
dobranych pod kątem czasu gotowania),
·
500g brokuł (świeży, ugotowany w
wodzie z solą i cukrem, pokrojony na różyczki),
·
kukurydza z puszki,
·
sos pomidorowy (w ostateczności pomidory z puszki choć lepiej
smakują świeże pomidory),
·
tuńczyk w oleju,
·
sok z jednej cytryny,
·
duża słodka cebula,
·
tarty ser gouda,
·
tarty parmezan,
·
oliwa, sól, pieprz, oregano i
bazylia.
Przygotowanie:
Brokuły ugotować, makaron też. Cebulę zeszklić
na oliwie, dodać tuńczyka i skropić sokiem z cytryny. Dolać sosu pomidory i
nasypać dużo przypraw – oregano i bazylii. Dusić przez 15 minut. Utrzeć sery.
Układać warstwami w naczyniu żaroodpornym. Piec na 180 stopni przez około 60
minut, lub krócej gdy ser na górze będzie już brązowy. Najlepiej przykryć folią
aluminiową i odkryć na sam koniec – zapiekanka nie będzie zbyt sucha a górą jej
się ślicznie dopiecze.
Smacznego biegowego!!!
Zapiekanka biegacza fot. OdKoncaWspak.pl |
Zapiekanka biegacza fot. OdKoncaWspak.pl |
pycha! wiem, co dziś będzie na kolację :)
OdpowiedzUsuńjak masz coś jeszcze w lodówce to dorzucaj:)))
Usuń