TRYB JASNY/CIEMNY

Papryka faszerowana kuskusem i fasolką szparagową (WEGE)


Papryka faszerowana fot. D.Szymborska



W lutym byłam na warsztatach Polska Gotuje z daniami fit. Przypomniało mi się czytając artykuł o biegających weganach, że coś biegowego/smacznego i też wege można zaserwować na obiad lub kolację.

Składniki:

·      Papryka,
·      Fasolka szparagowa żółta (mrożona),
·      Kuskus,
·      Oliwa,
·      Sos sojowy (łyżeczka),
·      ½ cebuli,
·      1 ząbek czosnku,
·      pomidorki koktajlowe,
·      50g tofu,
·      świeża bazylia,
·      bulion warzywny,
·      mieszanka Party Fit&Easy,
·      sól i pieprz.

Przygotowanie:

Paprykę kroimy na pół, wykrajamy gniazda nasienne, solimy. Kuskus zalewamy bulionem warzywnym (2cm więcej niż suchego kuskus). Tofu kroimy w kostkę i zalewamy oliwą  (łyżka) i łyżeczką sosu sojowego. Siekamy cebulę i czosnek. Warzywa podsmażamy na oliwie. Bazylię również siekamy. Fasolkę wrzucamy na moment do wrzącej osolonej wody. Mieszamy kuskus, bazylię, czosnek, cebulę, fasolkę i tofu. Nakładamy to wszystko do przekrojonej papryki. Piekarniki rozgrzewamy do 200 stopni. Na wierzchu papryki układamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Pieczemy co najmniej 30 minut. Podawać z mieszanką sałat skropiona oliwą. Smacznego biegowego!

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa