Papryka faszerowana kuskusem i fasolką szparagową (WEGE)
Papryka faszerowana fot. D.Szymborska |
W lutym byłam na warsztatach Polska Gotuje z daniami fit. Przypomniało
mi się czytając artykuł o biegających weganach, że coś biegowego/smacznego i
też wege można zaserwować na obiad lub kolację.
Składniki:
·
Papryka,
·
Fasolka szparagowa żółta
(mrożona),
·
Kuskus,
·
Oliwa,
·
Sos sojowy (łyżeczka),
·
½ cebuli,
·
1 ząbek czosnku,
·
pomidorki koktajlowe,
·
50g tofu,
·
świeża bazylia,
·
bulion warzywny,
·
mieszanka Party Fit&Easy,
·
sól i pieprz.
Przygotowanie:
Paprykę kroimy na pół, wykrajamy gniazda nasienne, solimy. Kuskus
zalewamy bulionem warzywnym (2cm więcej niż suchego kuskus). Tofu kroimy w
kostkę i zalewamy oliwą (łyżka) i
łyżeczką sosu sojowego. Siekamy cebulę i czosnek. Warzywa podsmażamy na oliwie.
Bazylię również siekamy. Fasolkę wrzucamy na moment do wrzącej osolonej wody.
Mieszamy kuskus, bazylię, czosnek, cebulę, fasolkę i tofu. Nakładamy to
wszystko do przekrojonej papryki. Piekarniki rozgrzewamy do 200 stopni. Na
wierzchu papryki układamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Pieczemy co
najmniej 30 minut. Podawać z mieszanką sałat skropiona oliwą. Smacznego biegowego!
Komentarze
Prześlij komentarz