Węglowodany przed Półmaratonem – chiński makaron z patelni
Węglowodany przed Półmaratonem – chiński makaron z patelni fot. D.Szymborska |
Węglowodany to nie muszą być nudne kluski! Dziś propozycja chińskiego
makaronu jajecznego z warzywami i kurczakiem. Przepis, który znalazłam w Małej
Wielkiej Księdze Makaronu mocno zmodyfikowałam, z wegetariańskiego dania
zrobiłam mięsożerną ucztę. Białko, węglowodany o pysznym orientalnym smaku.
Porcja 100g makaronu z sosem to około 80g węglowodanów, i jakieś 450kcal.
Smacznego biegowego!
Składniki:
·
400g chińskiego makaronu
jajecznego,
·
300g kurczaka (filet z piersi
kurczaka zagrodowego)
·
czerwona papryka,
·
żółta papryka,
·
150g kiełków,
·
150g pieczarek,
·
3 dymki (biała część),
·
2 ząbki czosnku,
·
1 kawałek imbiru,
·
kolendra (świeża),
·
olej z orzeszków ziemnych (do
smażenia),
·
2 łyżki sherry,
·
2 łyżki sosu sojowego,
·
2 łyżki oleju sezamowego,
·
pieprz, sól.
Przygotowanie:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu (nie trzeba solić wody), zahartować
i odstawić. Paprykę pokroić w kostkę, pieczarki obrać i pokroić w plasterki.
Czosnek i imbir posiekać drobniutko. Kurczaka pokroić w paseczki, skropić
olejem sezamowym, dodać sól i pieprz. Na patelni rozgrzać olej z orzeszków
ziemnych, jak zacznie dymić usmażyć kurczaka. Odstawić. Na drugiej patelni
usmażyć warzywa, doprawić sherry i olejem sojowym (po łyżce). Na drugiej
patelni podsmażyć makaron. Jeżeli to możliwe w woku albo dużej patelni wymieszać
wszystkie składniki (warzywa, kurczaka, makaron). Nałożyć i posypać kolendrą.
Węglowodany przed Półmaratonem – chiński makaron z patelni fot. D.Szymborska |
Smacznego biegowego!
Jesteś niezawodna :)
OdpowiedzUsuńJutro na mój obiad będzie oto to cudo ;)
A co myślisz o pełnoziarnistej pizzy na obiad przed połówką ?
uważam, że każde domowe jedzenie będzie dobre:) ultarmaratończycy potrafią jeść pizzę w czasie biegu, taką z podwójnym serem bo dodaje energii:) powodzenia:)
UsuńDzięki za odpowiedź :) Uśmiałam się czytając o ultramaratończykach ;)
Usuń