Cytrynowe tagliatelle z pieczarkami
Makaron z pieczarkami i kurczakiem fot. D.Szymborska |
Plan był zupełnie inny, jednak okoliczne sklepy go zweryfikowały. To
nic, że starannie przygotuję listę zakupów jak głupiej mięty nie można nigdzie
kupić. Nie to nie. Trzeba czasem gotować „klasykę” do której łatwo kupić
produkty. Padło na pieczarki, dawno nie było to czemu nie. Do tego świeży
makaron. Sprawdzaliśmy czy aby na pewno pasuje – ugotowaliśmy kilka wstążek,
wymieszaliśmy z sosem – smakowało bosko! To reszta poszła do gotowania.
Połączenie cytrynowego makaronu z sosem pieczarkowym ze śmietaną i smażonym
kurczakiem wyszło REWELACYJNIE. Inna sprawa, że składników było masę, bo
rzadko kiedy sos przygotowuje się aż z kilograma pieczarek – dzięki temu nie
były to okruchy grzybków tylko fajnie przysmażone (na maśle) kawałki pieczarek.
Tym razem porcja dla około 5 osób! Smacznego biegowego!
A zapomniałabym to mój AUTORSKI przepis! Wkrótce założę taką zakładkę
na blogu, bo czemu się nie pochwalić swoimi pomysłami?!
Składniki:
·
1kg pieczarek (obranych ze skórki
i pokrojonych w bardzo grube plastry),
·
500g filetu z piersi kurczaka
(wybieganego oczywiście),
·
500ml śmietany 36%,
·
duża posiekana cebula,
·
masło i oliwa,
·
sól morska i pieprz,
·
tarty parmezan.
Przygotowanie:
Cebulę usmażyć na oliwie. Na złoto. Odłożyć na bok. Kurczaka pokroić w
paseczki i usmażyć na maśle z oliwą. Dodać dużo soli i pieprzu, poczekać aż
kurczak będzie przysmażony. Odłożyć na bok. Pieczarki wrzucić na teflonową
patelnie. Przykryć pokrywką. Poczekać aż pieczarki puszczą wodę. Odlać wodę.
Posypać solą. Dodać masła i zrumienić. Dodać cebulę, kurczaka i śmietanę. Wymieszać
starannie. Makaron ugotować, wystarczy przez 3 minuty, bo świeży makaron więcej
gotowania nie potrzebuje. Używałam jajecznego tagliatelle o smaku cytrynowym
Ciao Bella.
Połączenie smaków okazało się rewelacyjne, do tego pietruszka do
posypania i smacznego biegowego!!
Cytrynowe tagliatelle z pieczarkami fot. D.Szymborska |
Zapowiada się ciekawie :)
OdpowiedzUsuń