TRYB JASNY/CIEMNY

Zapiekana bułka z jakiem sadzonym

Zapiekana bułka fot. D.Szymborska

Żeby nie było nudno! Dziś jajko w bułce. Super proste a jednocześnie fikuśnie wyglądające śniadanie. Do tego idealne rano, idziemy pod prysznic a śniadanie „się robi”. Żeby było bardziej wiosennie i smaczniej też bułka posypana siekaną dymką. Pycha! Od razu dzień się lepiej zapowiada….

Składniki:

·      bułka kajzerka,
·      jajko od wybieganej kury,
·      świeżo mielony pieprz,
·      siekana dymka (zielona część).

Przygotowanie:

Pierarnik rozgrzać (maksymalna temperatura), ułożyć papier do pieczenia (jajko czasem wypływa). Bułce odciąć najbardziej wystającą górną część. Wydrążyć. Jajko wbić do szklanki (nie roztrzepywać). Delikatnie wlać do bułki,  posolić. Następnie piec około 10 minut. Wszystko zależy od mocy piekarnika, efekt, który ja chciałam uzyskać to zapieczone jajko na wierzchu bułki i jeszcze lekko płynne w środku bułki. Smacznego biegowego!

Komentarze

  1. Ekstra jutro bede testowal :) Rano po bułeczki - przy okazji moze jakas 5 do przebiegniecia i sniadanko :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to smacznego:) a i jeszcze jedna uwaga ja ustawiam w piekarniku termoobieg żeby bułka za bardzo nie wyschła....

      Usuń
    2. Bułkę z jajkiem przetestowałem - rewelacja! Ale przypomniał mi się taki przepis na podobne jajko - polecam bo również świetnie smakowało. Robi się to tak: Bierzemy kokilkę - nie wielką, ale koniecznie żaroodporną. Do środka wbijamy jajko, dodajmy łyżkę gęstej, najlepiej kwaskowej lekko śmietany, łyżeczkę masła, pieprz i sól do smaku. Wszystko wstawiamy do gorącego piekarnika i zapiekamy. Trzymamy do momentu aż jajko się nie zetnie. Proponuję, żeby żółtko było raczej płynne ale gorące i gęste - wtedy jest najlepsze to danie. Polecam naprawdę - smak jajka i śmietany hmmmm wspaniałe :)

      Pozdrawiam i do zobaczenia w kwietniu na orlen warsaw marathon :) ja tylko dyszkę.

      Usuń
  2. super,właśnie wypróbowałem i ... polecam :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa