TRYB JASNY/CIEMNY

Węgierski gulasz cielęcy – wersja normalna i a’la Gerber


Gulasz cielęcy fot. D.Szymborska



Kuchnia węgierska jest idealna na zimę, mięsna, z kaszami. Czyli coś na ostatni dzień marca gdy za oknem śnieżyca. Dziś dwie wersje podania. Zwykła – z kaszą i skwarkami i dla tych co po chirurgii szczękowej czyli w wersji zmiksujemy wszystko.  Wersja papki była naprawdę smaczna, zastanawiam się czy następnym razem nie zmiksować też kaszy. A mówią, że słoiczki dla dzieci to świństwo i proste smaki a tutaj – węgierski gulasz cielęcy z papryką stopień rozdrobnienia 3. Maluch może i by dostał uczulenia ale wciągnąłby coś dobrego!

Składniki:

·      1kg cielęciny (ja kupuję mostek i udziec),
·      3 łyżki smalcu,
·      1 cebula,
·      3 kolorowe papryki,
·      3 łyżki ostrej papryki,
·      1 szklanka wina białego,
·      2 łyżeczki mąki,
·      ½ szklanki śmietany 18%,
·      3 liście laurowe,
·      4 ziarenka ziela angielskiego,
·      sól,
·      kasz gryczana,
·      boczek (skwarki).

Przygotowanie:

To zmodyfikowany przepis z Przewodnika Kulinarnego Pascal po Węgrzech. Zaczynamy od wykrojenia wszystkich żyłek, kostek z mięsa. Kroimy mięso w kostkę. Kości zalewamy wodą i gotujemy. Mięso dusimy na smalcu, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Papryki przekrajamy na pół, wydrążamy gniazda nasienne i wrzucamy je go gotujących się kości. Resztę papryki dodajemy do mięsa, wraz z liściem laurowym, zielem angielskim. Zalewamy winem, solimy. Następnie dodajemy paprykę, wlewamy śmietanę z dwoma łyżeczkami mąki. Gotujemy, odparowujemy i uzupełniamy odcedzonym wywarem z kości (najlepiej przecedzić przez sitko z gazą). Kaszę ugotować, odcedzić. Zrobić skwarki z boczku. Podsmażyć kaszę ze skwarkami. W opcji dla osoby, która tylko połyka pokarmy zmiksować. Smacznego….biegowego od weekendu!

Gulasz cielęcy w wersji a'la Gerber fot. D.Szymborska


Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa