Pancakes na zamówienie (z maślanką)
Pancakes z maślanką zamiast mleka fot. D.Szymborska |
Delikatnie mówiąc za maślanką nie przepadam, jednak dostałam „zamówienia”
na pancakes takie jak w hotelu. Czyli nie płaskie na mleku tylko puchate i bardziej
fotogeniczne tyle, że na maślance. Do tego dżem z malin. Na wszelki wypadek dla
początkujących w kwestii pancakes wklejam sprawdzony przepis, z podkreśleniem,
że te na mleku są tak samo dobre (żeby nie powiedzieć lepsze) tylko dużo
bardziej płaskie jak naleśnik.
Składniki (na około 6 sztuk):
·
1 szklanka mąki (im mniej
przetworzona i mniej biała tym lepiej oczywiście),
·
2 łyżki cukru (nigdy nie używałam
brązowego więc nie wiem jak się zachowuje),
·
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
·
1 jajko,
·
1 szklanka maślanki,
·
2 łyżki oleju,
·
szczypta soli.
Przygotowanie:
Uważam, że warto przestrzegać przygotowywania ciasta w dwóch miskach –
mieszanie składników suchych i mokrych. Dzięki temu unikniemy powstawania
grudek. W jednej mieszamy: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. W drugiej maślankę,
olej i jajko – mieszamy rózgą lub widelcem tak długo aż pojawi się piana. Potem
mieszamy wszystkie składniki. Rozgrzewamy patelnię. Można smażyć na teflonowej
bez oleju albo z jego odrobiną. Nalewamy ciasto, czekamy aż zrobią się bąbelki
i potem przewracamy na drugą stronę. Pierwszy pancake z reguły nie wygląda
najlepiej, każdy kolejny jest już śliczniejszy i pyszniejszy!
Wpraszam się na takie pancakes :] Na maślance są najlepsze!
OdpowiedzUsuńtu właśnie mam wątpliwości....ale jak takie było zamówienie:))
UsuńI na mleku i na maślance są dobre :) Polecam zamiast zwykłem maślanki dodać maślankę smakową :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
ekstra, kusisz. dawno nie robiłam.
OdpowiedzUsuńtrochę się przyjarało...
OdpowiedzUsuń