2 marca 2013

Łosoś z kukurmą i świeżym makaronem

Łosoś z kukurmą i makaronem fot. D.Szymborska


Kolejny wiosenny makaron, soczyście żółty, pyszny i lekki. Tym razem z łososiem i kukurmą. Przepis z mojej ulubionej książki makaronowej – Mała Wielka Księga Makaronu. Idealny dla biegaczy, szybki w przygotowaniu i smaczny, jedna porcja to około 540kcal, w tym 25g białka, 22g tłuszcz, 67g węglowodany.

Składniki (porcja dla dwóch głodnych osób):
·      250g świeżego makaronu,
·      300g filetu z łososia,
·      2 szalotki,
·      1 łyżka oliwy z oliwek,
·      200ml soku pomarańczowego,
·      100ml śmietany (36%),
·      pieprz, sól i ½ łyżeczki kukurmy,
·      pęczek koperku,
·      tarty parmezan.

Przygotowanie:
Filet z łososia pokroić w drobną kostkę (bez skóry). Szalotki posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, przysmażyć szalotki, dolać soku pomarańczowego, wlać śmietanę i gotować przez około 3 minuty (na dużym ogniu). Sos doprawić kukurmą, solą i pieprzem. Dołożyć łososia, zmniejszyć ogień i dusić przez kilka minut (5-7). Na sam koniec dodać koperek. Wymieszać z makaronem i posypać tartym parmezanem. Proste, szybkie i idealne dla biegaczy, dla jaroszy też!

Łosoś z kukurmą i świeżym makaronem fot. D.Szymborska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa