Łosoś z kukurmą i świeżym makaronem
Łosoś z kukurmą i makaronem fot. D.Szymborska |
Kolejny wiosenny makaron, soczyście żółty, pyszny i lekki. Tym razem z
łososiem i kukurmą. Przepis z mojej ulubionej książki makaronowej – Mała Wielka
Księga Makaronu. Idealny dla biegaczy, szybki w przygotowaniu i smaczny, jedna
porcja to około 540kcal, w tym 25g białka, 22g tłuszcz, 67g węglowodany.
Składniki (porcja dla dwóch głodnych osób):
·
250g świeżego makaronu,
·
300g filetu z łososia,
·
2 szalotki,
·
1 łyżka oliwy z oliwek,
·
200ml soku pomarańczowego,
·
100ml śmietany (36%),
·
pieprz, sól i ½ łyżeczki kukurmy,
·
pęczek koperku,
·
tarty parmezan.
Przygotowanie:
Filet z łososia pokroić w drobną kostkę (bez skóry). Szalotki posiekać.
Na patelni rozgrzać oliwę, przysmażyć szalotki, dolać soku pomarańczowego, wlać
śmietanę i gotować przez około 3 minuty (na dużym ogniu). Sos doprawić kukurmą,
solą i pieprzem. Dołożyć łososia, zmniejszyć ogień i dusić przez kilka minut (5-7).
Na sam koniec dodać koperek. Wymieszać z makaronem i posypać tartym parmezanem.
Proste, szybkie i idealne dla biegaczy, dla jaroszy też!
Łosoś z kukurmą i świeżym makaronem fot. D.Szymborska |
Komentarze
Prześlij komentarz