Wytrawne śniadanie – omlet białkowy ze szpinakiem i kurczakiem
Omlet białkowy fot. D.Szymborska |
Wytrawne śniadanie. Białkowy omlet do tego farsz ze szpinaku z ricottą
i podsmażane kawałki kurczaka. Co ważne omlet był dopiekany w piekarniku.
Wyszedł wybornie. Po takim śniadaniu ma się siłę na wszystko! Zapowiada się
długi i ciężki tydzień. Z pewnością będzie dużo makaronów, owsianki, pojawią
się z pewnością pancakes i jedno szaleństwo w postaci eleganckiego obiadu też.
Do tego dwie degustacje, jeden półmaraton, dużo treningów i jeszcze dużo
kilometrów w aucie.
Składniki:
·
Białka z trzech jajek od wybieganych
kur,
·
Sól,
·
Masło do smażenia,
·
Farsz (u mnie szpinak, ricotta,
kruczak),
·
Tymianek do dekoracji.
Przygotowanie:
Białka wymieszać. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Na stalowej patelni
roztopić masło. Do białek dodać soli. Wymieszać. Wylać na patelnię, poczekać,
aż białka się zetną. Następnie włożyć do piekarnika tak by omlet „doszedł”.
Nałożyć na talerze, dodać farsz i złożyć na pół. Smacznego biegowego!
Komentarze
Prześlij komentarz