18 marca 2013

Wytrawne śniadanie – omlet białkowy ze szpinakiem i kurczakiem

Omlet białkowy fot. D.Szymborska

Wytrawne śniadanie. Białkowy omlet do tego farsz ze szpinaku z ricottą i podsmażane kawałki kurczaka. Co ważne omlet był dopiekany w piekarniku. Wyszedł wybornie. Po takim śniadaniu ma się siłę na wszystko! Zapowiada się długi i ciężki tydzień. Z pewnością będzie dużo makaronów, owsianki, pojawią się z pewnością pancakes i jedno szaleństwo w postaci eleganckiego obiadu też. Do tego dwie degustacje, jeden półmaraton, dużo treningów i jeszcze dużo kilometrów w aucie.

Składniki:
·      Białka z trzech jajek od wybieganych kur,
·      Sól,
·      Masło do smażenia,
·      Farsz (u mnie szpinak, ricotta, kruczak),
·      Tymianek do dekoracji.

Przygotowanie:
Białka wymieszać. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Na stalowej patelni roztopić masło. Do białek dodać soli. Wymieszać. Wylać na patelnię, poczekać, aż białka się zetną. Następnie włożyć do piekarnika tak by omlet „doszedł”. Nałożyć na talerze, dodać farsz i złożyć na pół. Smacznego biegowego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa