26 marca 2013

Zielony makaron z sosem selerowo serowym

Zielony makaron fot. D.Szymborska

Kolejny świetny przepis z mojej makaronowej książki. Mała Wielka Książka o Makaronie, przepis na super pastę. Nigdy wcześniej nie gotowałam makaronu w wodzie po selerze….a warto było. Danie może być serwowane w dwóch wersjach – z jamon dla mięsożerców i bez dla wegetarian. Sprawdziłam obydwie wersje, pierwsza z jamon a druga jak już nie było jamon’u w lodówce… 49g węglowodanów, 19g białka, tłuszczy też sporo bo około 18-19g. Przygotowanie stosunkowo proste. Smacznego biegowego!

Składniki:

·      500g selera (korzeniowego),
·      3 łyżki soku z cytryny,
·      300g makaronu wstążki (zielone),
·      100ml mleka,
·      100ml śmietany (36%),
·      100g sera gorgonzola,
·      150g jamon (opcjonalnie),
·      100g oliwek bez pestek,
·      sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Przygotowanie:

Seler obrać ze skórki, pokroić w kostkę.  Zagotować wodę z 2 łyżkami soli i sokiem z cytryny. Wrzucić seler i gotować przez około 10 minut. Łyżką cedzakową wyjąć seler. W tej samej wodzie ugotować makaron. W drugim garnku zagotować seler z mlekiem, śmietaną i serem. Użyć blendera, doprawić pieprzem i gałką muszkatołową. Makaron odcedzić, wymieszać z sosem. Podawać z oliwkami i jamon (opcjonalnie). Smacznego biegowego!

4 komentarze:

  1. Hmmm, seler jako składnik sosu... to trzeba wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pysznie, pysznie... wiem bo makaron "znikął":)

      Usuń
  2. o, z selerem??? ale fajnie, muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa