Zielony makaron z sosem selerowo serowym
Zielony makaron fot. D.Szymborska |
Kolejny świetny przepis z mojej makaronowej książki. Mała Wielka
Książka o Makaronie, przepis na super pastę. Nigdy wcześniej nie gotowałam
makaronu w wodzie po selerze….a warto było. Danie może być serwowane w dwóch
wersjach – z jamon dla mięsożerców i bez dla wegetarian. Sprawdziłam obydwie
wersje, pierwsza z jamon a druga jak już nie było jamon’u w lodówce… 49g
węglowodanów, 19g białka, tłuszczy też sporo bo około 18-19g. Przygotowanie
stosunkowo proste. Smacznego biegowego!
Składniki:
·
500g selera (korzeniowego),
·
3 łyżki soku z cytryny,
·
300g makaronu wstążki (zielone),
·
100ml mleka,
·
100ml śmietany (36%),
·
100g sera gorgonzola,
·
150g jamon (opcjonalnie),
·
100g oliwek bez pestek,
·
sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Przygotowanie:
Seler obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Zagotować wodę z 2 łyżkami soli i sokiem z
cytryny. Wrzucić seler i gotować przez około 10 minut. Łyżką cedzakową wyjąć
seler. W tej samej wodzie ugotować makaron. W drugim garnku zagotować seler z
mlekiem, śmietaną i serem. Użyć blendera, doprawić pieprzem i gałką
muszkatołową. Makaron odcedzić, wymieszać z sosem. Podawać z oliwkami i jamon
(opcjonalnie). Smacznego biegowego!
Hmmm, seler jako składnik sosu... to trzeba wypróbować!
OdpowiedzUsuńpysznie, pysznie... wiem bo makaron "znikął":)
Usuńo, z selerem??? ale fajnie, muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńto powodzenia:) przepis prosty!
Usuń