TRYB JASNY/CIEMNY

Węglowodany przed półmaratonem – sprawdzony przepis na lasagne

Domowa lasagne fot. D.Szymborska

Lasagne domowa smakuje wybornie. Jej przygotowanie jest proste, czas pieczenia zależy od naszego domowego piekarnika waha się od 30 do 45 minut – tak by ser na górze był ładnie przypieczony. To świetne biegowe danie. Smaczne, węglowodanowe! Tutaj wersja ze szpinakiem i smażonymi kawałkami kurczaka. Uwaga – płatów makaronu, które na opakowaniu mają napisane pre-boiled naprawdę nie trzeba gotować!!!! Acha jeszcze jedna uwaga – bardzo ważny jest rozmiar naczynia, w którym będziemy piekli lasagne - najlepiej takie w którym płaty makaronu układamy wzdłuż - długie i wysokie naczynie.

Składniki:

·      makaron lasagne (pre-boiled),
·      szpinak w liściach (albo zwykły albo mrożony 250g),
·      śmietana 36%,
·      czosnek (3 ząbki),
·      masło,
·      filet z piersi kurczaka (500g na dużą lasagne dla dwóch bardzo głodnych osób),
·      pieprz, sól,
·      mozzarella (tarta 250g),
·      mleko, masło, mąka, gałka muszkatołowa – do zrobienia beszamelu.

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Na maśle usmażyć czosnek pokrojony w plasterki. Dodać posiekany szpinak i śmietanę, sól, pieprz. Przygotować farsz i odstawić na bok. Następnie usmażyć kurczaka pokrojonego w paseczki – aż będzie ślicznie przyrumieniony. Oczywiście doprawić solą i pieprzem. Odstawić na bok. Zrobić beszamel, nie zapomnieć o gałce muszkatołowej. Nalać malutko beszamelu, ułożyć warstwę makaronu, następnie przekładać warstwy farszu. Szpinak, makaron, kurczak z mozzarellą. Całość polać beszamelem. Piec tak długo aż wierz lasagne będzie lekko brązowy. Smacznego biegowego!

Domowa lasagne fot. D.Szymborska

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa