Węglowodany przed półmaratonem – sprawdzony przepis na lasagne
Domowa lasagne fot. D.Szymborska |
Lasagne domowa smakuje wybornie. Jej przygotowanie jest proste, czas
pieczenia zależy od naszego domowego piekarnika waha się od 30 do 45 minut –
tak by ser na górze był ładnie przypieczony. To świetne biegowe danie. Smaczne,
węglowodanowe! Tutaj wersja ze szpinakiem i smażonymi kawałkami kurczaka. Uwaga
– płatów makaronu, które na opakowaniu mają napisane pre-boiled naprawdę nie
trzeba gotować!!!! Acha jeszcze jedna uwaga – bardzo ważny jest rozmiar naczynia, w którym będziemy piekli lasagne - najlepiej takie w którym płaty makaronu układamy wzdłuż - długie i wysokie naczynie.
Składniki:
·
makaron lasagne (pre-boiled),
·
szpinak w liściach (albo zwykły
albo mrożony 250g),
·
śmietana 36%,
·
czosnek (3 ząbki),
·
masło,
·
filet z piersi kurczaka (500g na
dużą lasagne dla dwóch bardzo głodnych osób),
·
pieprz, sól,
·
mozzarella (tarta 250g),
·
mleko, masło, mąka, gałka
muszkatołowa – do zrobienia beszamelu.
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Na maśle usmażyć czosnek pokrojony w
plasterki. Dodać posiekany szpinak i śmietanę, sól, pieprz. Przygotować farsz i
odstawić na bok. Następnie usmażyć kurczaka pokrojonego w paseczki – aż będzie
ślicznie przyrumieniony. Oczywiście doprawić solą i pieprzem. Odstawić na bok. Zrobić
beszamel, nie zapomnieć o gałce muszkatołowej. Nalać malutko beszamelu, ułożyć
warstwę makaronu, następnie przekładać warstwy farszu. Szpinak, makaron,
kurczak z mozzarellą. Całość polać beszamelem. Piec tak długo aż wierz lasagne
będzie lekko brązowy. Smacznego biegowego!
Domowa lasagne fot. D.Szymborska |
Komentarze
Prześlij komentarz