Bacalao czyli dorsz z Atlantyku
Dorsz fot. D.Szymborska |
W tygodniu to najczęściej jemy makaron, bo węglowodany, bo szybko, bo
daje energię na trening. Jednak czasem robimy odstępstwa. Gdy zobaczyliśmy
TAKIE kawałki ryby to po prostu trzeba było je kupić. W sierpniu, po długim
wybieganiu (dlatego pewno to pamiętam) jadłam rewelacyjny kawałek halibuta.
Myślałam, że smakuje tak cudownie dlatego, że został specjalnie przyrządzony w
Butchery&Wine. Teraz wiem, że oczywiście sposób przyrządzenia jest bardzo
ważny ale najważniejsza jest jakość ryby. Jeżeli filet z dorsza ma grubość
trzech palców, ryba jest świeża i pięknie wygląda to trzeba się bardzo
napracować by z niej przygotować niesmaczne danie! Tak naprawdę wystarczy albo
ją zgrilować albo usmażyć. Myśmy zdecydowali się na zwykłą rybę w panierce.
Dwa
olbrzymie filety ważyły około 600g. I muszę przyznać, że je zjedliśmy. Plan był
następujący – usmażyć całą rybę, zjeść po jednym (zamiast dwóch) kawałków a
resztę zostawić sobie do pogrzania na dzień następny. Plan się nie udał. Ryba
zniknęła. Nie dało się inaczej była taka pyszna! Do tego tłuczone ziemniaki i
surówka. Prosty, banalny obiad jednak o niezapomnianym smaku.
Dorsz był z
Atlantyku, owszem dużo kilometrów przejechał w chłodni. Pamiętam, jak kilka lat
temu kupiliśmy w Arrasate (Euskadi) kawałek bacalao, który był podobny do tych,
które wczoraj zjedliśmy. Po czym poznać, że ryba będzie smaczna – po fakturze
mięsa, po grubości filetu. Im grubszy tym lepszy, ale do tego chyba nikogo nie
trzeba przekonywać. Jedynie w kwestii płaszczki byłabym podejrzliwa, jeżeli
filet byłby gruby na 3 palce…
Zapomniałam napisać, że bardzo ważne jest to by
pozbyć się nadmiaru tłuszczu na którym smażymy rybę – ręczniki kuchenne to
super sposób by na nasz talerz trafił kawałek ryby bez zbędnego tłuszczu.
Kolejną rzeczą bez której ryba nie będzie smakować dobrze to cytryna. Sok z cytryny,
którym skrapiamy rybę (w panierce również) z pewnością podnosi jej smak.
Pisanie o czymś co już się zjadło, nawet po świetnym śniadaniu, sprawia, że
człowiek zaczyna się zastanawiać co by tu zjeść….
Dorsz fot. D.Szymborska |
Komentarze
Prześlij komentarz