TRYB JASNY/CIEMNY

Smażone ziemniaki – mały grzeszek

Smażone ziemniaki z szalotką fot. D.Szymborska


Ziemniaki u nas je się bardzo rzadko. Gdy już się pojawiają na talerzu to są nie lada atrakcją! A gdy obierze się ich więcej niż na jeden obiad to nie pozostaje nic innego jak ziemniaki usmażyć. Sprawdzony sposób na szybką przekąskę (z tych mniej zdrowych, bo z ketchupem i smażonych) to podgotowanie obranych ziemniaków, schłodzenie, pokrojenie w plasterki i usmażenie. Zdrowiej na samej oliwie albo oleju a pyszniej (i mniej zdrowo) na maśle z dodatkiem oliwy. 

Nie można zapomnieć o witaminach! Dlatego ziemniaki z szalotką to idealne połączenie. Co ważne nie należy się przejmować tym, że szalotka (pokrojona w plasterki) nabiera ciemno brązowego koloru. Z cebulą, szalotką jest tak, że jej przysmażenie (żeby nie powiedzieć spalenie) nie psuje smaku potrawy. 
Ziemniaki gdy już ślicznie się zrumienią oprószamy świeżo mieloną solą morską – PYCHA! 

Kaloryczne, średnio zdrowe itd. 

Jedzone sporadycznie nie zrobią nam krzywdy…a jak smakują!

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa