10 marca 2013

Pomidorowy casarecce – Włoski obiad

Casarecce z pomidorami fot. D.Szymborska


Czasem najprostsze jest najlepsze. Dlatego nie udziwnialiśmy sosu do świeżego, pomidorowego makaronu. Chodziło o to by nacieszyć się smakiem samej pasty z delikatnymi dodatkami. 
Udało się! Zaletą świeżego makaronu jest też to, że oprócz dużo lepszego smaku dużo szybciej się gotuje! Czyli zabiegany biegacz mniej czasu spędza w  kuchni! 
Pomidorowe casarecce smakowało wybornie, podaliśmy je z smażonym na maśle i oliwie kurczakiem, tartym parmezanem i połówkami pomidorków cherry. Ciao Bella bo tak nazywa się ten makaron to moje nowe odkrycie. 
Dalej nie mam maszynki do  makaronu a coraz bardziej lubię świeży makaron. Przepis na ten makaron jest bardzo prosty, wszystko zadziała pod warunkiem, że użyjemy świeżego makaronu, oczywiście najlepiej tego pomidorowego.

Składniki:
·      100g świeżego makaronu na osobę (u nas Ciao Bella),
·      75g filetu z piersi kurczaka (również na osobę),
·      20g parmezanu (jw.),
·      7 pomidorków koktajlowych (jw.),
·      oliwa i masło do smażenia,
·      pieprz, sól.

Przygotowanie:
Wodę do gotowania makaronu osolić i wstawić do gotowania, przyda się duży garnek! Kurczaka pokroić w paseczki, posolić, doprawić pieprzem i usmażyć na maśle z oliwą. Parmezan utrzeć. Makaron gotować 3 minuty. Odcedzić, przełożyć do garnka, dodać kurczaka, parmezan. Wymieszać starannie, nałożyć na talerze, dodać pomidorki koktajlowe. Smacznego biegowego! W taki powrót zimy przydadzą się węglowodany z makaronu!


Casarecce z pomidorami fot. D.Szymborska


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa