Pomidorowy casarecce – Włoski obiad
Casarecce z pomidorami fot. D.Szymborska |
Czasem najprostsze jest najlepsze.
Dlatego nie udziwnialiśmy sosu do świeżego, pomidorowego makaronu. Chodziło o
to by nacieszyć się smakiem samej pasty z delikatnymi dodatkami.
Udało się!
Zaletą świeżego makaronu jest też to, że oprócz dużo lepszego smaku dużo
szybciej się gotuje! Czyli zabiegany biegacz mniej czasu spędza w kuchni!
Pomidorowe casarecce smakowało
wybornie, podaliśmy je z smażonym na maśle i oliwie kurczakiem, tartym
parmezanem i połówkami pomidorków cherry. Ciao Bella bo tak nazywa się ten
makaron to moje nowe odkrycie.
Dalej nie mam maszynki do makaronu a coraz bardziej lubię świeży
makaron. Przepis na ten makaron jest bardzo prosty, wszystko zadziała pod
warunkiem, że użyjemy świeżego makaronu, oczywiście najlepiej tego
pomidorowego.
Składniki:
·
100g
świeżego makaronu na osobę (u nas Ciao Bella),
·
75g
filetu z piersi kurczaka (również na osobę),
·
20g
parmezanu (jw.),
·
7
pomidorków koktajlowych (jw.),
·
oliwa
i masło do smażenia,
·
pieprz,
sól.
Przygotowanie:
Wodę do gotowania makaronu osolić i
wstawić do gotowania, przyda się duży garnek! Kurczaka pokroić w paseczki,
posolić, doprawić pieprzem i usmażyć na maśle z oliwą. Parmezan utrzeć. Makaron
gotować 3 minuty. Odcedzić, przełożyć do garnka, dodać kurczaka, parmezan.
Wymieszać starannie, nałożyć na talerze, dodać pomidorki koktajlowe. Smacznego
biegowego! W taki powrót zimy przydadzą się węglowodany z makaronu!
Casarecce z pomidorami fot. D.Szymborska |
Komentarze
Prześlij komentarz