Kantońska zupa z jajkiem – ekspresowa a domowa
Kantońska zupa z jajkiem fot. D.Szymborska |
Tempo przygotowywania prawie takie jak przy robieniu zupy z torebki.
Smak rewelacyjny, to lekka wiosenna zupa. Ken Hom w Łatwej kuchni chińskiej,
przekonuje, że można ją przygotować w 5 minut. Ja potrzebowałam chwilę dłużej,
co nie zmienia faktu, że gdy tylko mamy w domu dobry rosół to taką zupę
przygotujemy w mig! Przepis jest na 6 średnich miseczek albo 4 talerze
głębokie.
Składniki:
·
1 jajko (od wybieganej kury oczywiście),
·
2 łyżki oleju sezamowego,
·
1.2 litra bulionu – im lepszej
jakości tym pyszniejsza będzie zupa,
·
1 łyżeczka cukru,
·
1 łyżeczka soli,
·
1 łyżka jasnego sosu sojowego,
·
3 łyżki posiekanej dymki (biała
część),
·
3 łyżki posiekanej dymki (zielona
część).
Przygotowanie:
Jajko wbić do kubeczka, dodać olej sezamowy i roztrzepać. Bulion
doprowadzić do wrzenia, dodać cukier, sól, sos sojowy. Starannie wymieszać. Po
chwili wrzucić białą część dymki. Następnie powoli wlewać jajko z olejem
sezamowym mieszając zupę rózgą. Starać się uzyskać nitki z jajka. Nalać do
miseczek, posypać zieloną dymką. Smacznego!!!
Zupę polecam biegaczom, bo cudownie rozgrzewa, a to pomimo wiosennego
słońca wciąż się przydaje. Dodatkowo zupa ma egzotyczny ale nienachalny smak, i
niewątpliwą wartością jest jej szybki czas przygotowywania.
Kantońska zupa z jajkiem – ekspresowa a domowa fot. D.Szymborska |
Przepis ten przypomniał mi, że moja Mama na czynność roztrzepania jajek mówi "rozkłócić jajka" :c).
OdpowiedzUsuń