3 marca 2013

Kantońska zupa z jajkiem – ekspresowa a domowa

Kantońska zupa z jajkiem fot. D.Szymborska

Tempo przygotowywania prawie takie jak przy robieniu zupy z torebki. Smak rewelacyjny, to lekka wiosenna zupa. Ken Hom w Łatwej kuchni chińskiej, przekonuje, że można ją przygotować w 5 minut. Ja potrzebowałam chwilę dłużej, co nie zmienia faktu, że gdy tylko mamy w domu dobry rosół to taką zupę przygotujemy w mig! Przepis jest na 6 średnich miseczek albo 4 talerze głębokie.

Składniki:
·      1 jajko (od wybieganej kury oczywiście),
·      2 łyżki oleju sezamowego,
·      1.2 litra bulionu – im lepszej jakości tym pyszniejsza będzie zupa,
·      1 łyżeczka cukru,
·      1 łyżeczka soli,
·      1 łyżka jasnego sosu sojowego,
·      3 łyżki posiekanej dymki (biała część),
·      3 łyżki posiekanej dymki (zielona część).

Przygotowanie:
Jajko wbić do kubeczka, dodać olej sezamowy i roztrzepać. Bulion doprowadzić do wrzenia, dodać cukier, sól, sos sojowy. Starannie wymieszać. Po chwili wrzucić białą część dymki. Następnie powoli wlewać jajko z olejem sezamowym mieszając zupę rózgą. Starać się uzyskać nitki z jajka. Nalać do miseczek, posypać zieloną dymką. Smacznego!!!

Zupę polecam biegaczom, bo cudownie rozgrzewa, a to pomimo wiosennego słońca wciąż się przydaje. Dodatkowo zupa ma egzotyczny ale nienachalny smak, i niewątpliwą wartością jest jej szybki czas przygotowywania.

Kantońska zupa z jajkiem – ekspresowa a domowa fot. D.Szymborska

1 komentarz:

  1. Przepis ten przypomniał mi, że moja Mama na czynność roztrzepania jajek mówi "rozkłócić jajka" :c).

    OdpowiedzUsuń

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa