4 marca 2013

Chow mein – sprawdzony przepis

Chow mein fot. D.Szymborska



Chińszczyzny dla biegacza i na wiosnę ciąg dalszy. Tym razem klasyczne chow mein. Tutaj w wersji z kurczakiem i szynką ale może być dosłownie ze wszystkim co mamy w lodówce – rybą, albo samymi warzywami. Przepis z mojej ulubionej Łatwej Kuchni Chińskiej, Ken Hom, jednak trochę zmodyfikowany, bo jak dla mnie było w nim za mało białka za równo zwierzęcego jak i tego z roślin strączkowych. Przygotowanie trochę czasu zajmuje, bo wszystko trzeba pokroić a mięso zamarynować. Warto jednak spędzić chwilę w kuchni bo efekt jest super! Co ważne to, to, że makaron można jeść zarówno od razu po usmażeniu jak i później gdy wyciągniemy go z lodówki (bez podgrzewania).

Składniki (dla 4 osób):
·      225 g suszonego chińskiego makaronu,
·      4 łyżeczki oleju sezamowego,
·      250g filetu z piersi kurczaka (zagrodowego najlepiej) pokrojony w cienkie paseczki,
·      2 ½ łyżki oleju z orzeszków ziemnych,
·      1 łyżka drobno posiekanego czosnku,
·      100g groszku cukrowego pokrojonego w cienkie paski,
·      100g gotowanej szyki pokrojonej w cienkie paski,
·      2 łyżeczki jasnego sosu sojowego,
·      2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego,
·      1 łyżka sherry,
·      1 łyżeczka soli,
·      ½ łyżeczki białego pieprzu,
·      ½ łyżeczki cukru,
·      3 łyżki drobno posiekanej dymki (zielona część).
Marynata:
·      3 łyżeczki jasnego sosu sojowego,
·      3 łyżeczki sherry,
·      2 łyżeczki oleju sezamowego,
·      ½ łyżeczki soli,
·      ½ łyżeczki białego pieprzu.

Przygotowanie:
Makaron gotować przez 3 minuty. Uwaga, nie trzeba solić wody!!! Odcedzić i przelać zimną wodą, następnie wymieszać z 3 łyżeczkami oleju sezamowego – to świetnie doprawi makaron.
Pokrojonego kurczaka wymieszać z marynatą i odstawić na minimum 10 minut.
Rozgrzać patelnię, dodać olej z orzeszków ziemnych. Poczekać aż zacznie dymić, przysmażyć kurczaka, odłożyć mięso na bok. Wytrzeć patelnię. Znów rozgrzać, dolać oleju i poczekać aż będzie dymił. Tym razem smażyć czosnek, szynkę i groszek przez około 2 minuty. Dodać makaron i wlać: sosy sojowe, sherry, dosypać soli, cukru i dymki. Wymieszać i smażyć przez 3-4 minuty. Na koniec włożyć kurczaka, wszystko starannie mieszać i smażyć przez 4 minuty, sprawdzić, czy kurczak jest dosmażony. Wlać resztę oleju sezamowego, wymieszać jeszcze raz i podawać. Bez problemu można jeść pałeczkami. To świetna biegowa alternatywa dla tych, którym zwykły makaron się już znudził! Smacznego biegowego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa