Chow mein – sprawdzony przepis
Chow mein fot. D.Szymborska |
Chińszczyzny dla biegacza i na wiosnę ciąg dalszy. Tym razem klasyczne
chow mein. Tutaj w wersji z kurczakiem i szynką ale może być dosłownie ze
wszystkim co mamy w lodówce – rybą, albo samymi warzywami. Przepis z mojej ulubionej
Łatwej Kuchni Chińskiej, Ken Hom, jednak trochę zmodyfikowany, bo jak dla mnie
było w nim za mało białka za równo zwierzęcego jak i tego z roślin
strączkowych. Przygotowanie trochę czasu zajmuje, bo wszystko trzeba pokroić a
mięso zamarynować. Warto jednak spędzić chwilę w kuchni bo efekt jest super! Co
ważne to, to, że makaron można jeść zarówno od razu po usmażeniu jak i później
gdy wyciągniemy go z lodówki (bez podgrzewania).
Składniki (dla 4 osób):
·
225 g suszonego chińskiego
makaronu,
·
4 łyżeczki oleju sezamowego,
·
250g filetu z piersi kurczaka
(zagrodowego najlepiej) pokrojony w cienkie paseczki,
·
2 ½ łyżki oleju z orzeszków
ziemnych,
·
1 łyżka drobno posiekanego
czosnku,
·
100g groszku cukrowego pokrojonego
w cienkie paski,
·
100g gotowanej szyki pokrojonej w
cienkie paski,
·
2 łyżeczki jasnego sosu sojowego,
·
2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego,
·
1 łyżka sherry,
·
1 łyżeczka soli,
·
½ łyżeczki białego pieprzu,
·
½ łyżeczki cukru,
·
3 łyżki drobno posiekanej dymki
(zielona część).
Marynata:
·
3 łyżeczki jasnego sosu sojowego,
·
3 łyżeczki sherry,
·
2 łyżeczki oleju sezamowego,
·
½ łyżeczki soli,
·
½ łyżeczki białego pieprzu.
Przygotowanie:
Makaron gotować przez 3 minuty. Uwaga, nie trzeba solić wody!!!
Odcedzić i przelać zimną wodą, następnie wymieszać z 3 łyżeczkami oleju
sezamowego – to świetnie doprawi makaron.
Pokrojonego kurczaka wymieszać z marynatą i odstawić na minimum 10
minut.
Rozgrzać patelnię, dodać olej z orzeszków ziemnych. Poczekać aż zacznie
dymić, przysmażyć kurczaka, odłożyć mięso na bok. Wytrzeć patelnię. Znów
rozgrzać, dolać oleju i poczekać aż będzie dymił. Tym razem smażyć czosnek,
szynkę i groszek przez około 2 minuty. Dodać makaron i wlać: sosy sojowe,
sherry, dosypać soli, cukru i dymki. Wymieszać i smażyć przez 3-4 minuty. Na koniec
włożyć kurczaka, wszystko starannie mieszać i smażyć przez 4 minuty, sprawdzić,
czy kurczak jest dosmażony. Wlać resztę oleju sezamowego, wymieszać jeszcze raz
i podawać. Bez problemu można jeść pałeczkami. To świetna biegowa alternatywa
dla tych, którym zwykły makaron się już znudził! Smacznego biegowego!
Komentarze
Prześlij komentarz