Polędwica w mascarpone z makaronem
Polędwica z mascarpone i makaronem fot. D.Szymborska |
To nie jest intuicyjny przepis, jest skomplikowany a obieranie orzechów
włoskich ze „skórek” doprowadza do szału. Jednak warto bo smak dania jest po
prostu rewelacyjny! Do tego świeży makaron (będę o nim więcej w weekend pisać).
Najpierw kalorie: porcja około 800, w tym: ok 30g tłuszcz, białko ok 35g,
węglowodany ok 60g. W przepisie (w Małej Wielkiej Księdze Makaronu) była wołowina
u nas pojawiła się polędwica, myślę, że warto było zrobić taką podmiankę!
Składniki (dla 4 osób):
·
100g obranych orzechów włoskich
(albo wcześniej uprażyć albo zamoczyć we wrzątku),
·
750g porów (biała część),
·
500g polędwicy,
·
250g mascarpone (czyli jedno
opakowanie),
·
2 łyżki balsamico,
·
2 żółtka,
·
4 łyżki oleju,
·
biały pieprz,
·
400g makaronu,
·
trochę startego parmezanu.
Przygotowanie:
Orzechy posiekać (wcześniej obrać ze skórki). Pory umyć, przekroić na
pół i pokroić w plasterki. Polędwicę umyć, następnie pokroić w paski (cienkie).
Przygotować sos – w garnku wymieszać mascarpone z solą i balsamico. Podgrzać,
dodać żółtka i dalej mieszać uważając by sosu nie zagotować. Powinien być
stosunkowo gęsty i lekko brązowy. Polędwice usmażyć (1-2minut). Na drugiej
patelni usmażyć pory (4-5 minut). Do porów dodać orzechy włoskie, doprawić solą
i pieprzem. Makaron ugotować. Odcedzić, przełożyć do dużego garnka dodać mięso,
pory z orzechami i sos. Wszystko starannie wymieszać. Można dodać trochę
startego parmezanu. Podawać od razu! Smacznego biegowego!
To idealny wiosenny makaron, pory są młode, pyszne, dobrej jakości
mięso i świeży smaczny makaron! REWELACJA jednym słowem. Pomimo mascarpone
makaron wydaje się lekki i wybornie smakuje! O winie, które do niego świetnie
pasowało napiszę później….
Polędwica w mascarpone z makaronem fot. D. Szymborska |
Komentarze
Prześlij komentarz