TRYB JASNY/CIEMNY

Polędwica w mascarpone z makaronem

Polędwica z mascarpone i  makaronem fot. D.Szymborska


To nie jest intuicyjny przepis, jest skomplikowany a obieranie orzechów włoskich ze „skórek” doprowadza do szału. Jednak warto bo smak dania jest po prostu rewelacyjny! Do tego świeży makaron (będę o nim więcej w weekend pisać). Najpierw kalorie: porcja około 800, w tym: ok 30g tłuszcz, białko ok 35g, węglowodany ok 60g. W przepisie (w Małej Wielkiej Księdze Makaronu) była wołowina u nas pojawiła się polędwica, myślę, że warto było zrobić taką podmiankę!

Składniki (dla 4 osób):
·      100g obranych orzechów włoskich (albo wcześniej uprażyć albo zamoczyć we wrzątku),
·      750g porów (biała część),
·      500g polędwicy,
·      250g mascarpone (czyli jedno opakowanie),
·      2 łyżki balsamico,
·      2 żółtka,
·      4 łyżki oleju,
·      biały pieprz,
·      400g makaronu,
·      trochę startego parmezanu.

Przygotowanie:

Orzechy posiekać (wcześniej obrać ze skórki). Pory umyć, przekroić na pół i pokroić w plasterki. Polędwicę umyć, następnie pokroić w paski (cienkie). Przygotować sos – w garnku wymieszać mascarpone z solą i balsamico. Podgrzać, dodać żółtka i dalej mieszać uważając by sosu nie zagotować. Powinien być stosunkowo gęsty i lekko brązowy. Polędwice usmażyć (1-2minut). Na drugiej patelni usmażyć pory (4-5 minut). Do porów dodać orzechy włoskie, doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować. Odcedzić, przełożyć do dużego garnka dodać mięso, pory z orzechami i sos. Wszystko starannie wymieszać. Można dodać trochę startego parmezanu. Podawać od razu! Smacznego biegowego!
To idealny wiosenny makaron, pory są młode, pyszne, dobrej jakości mięso i świeży smaczny makaron! REWELACJA jednym słowem. Pomimo mascarpone makaron wydaje się lekki i wybornie smakuje! O winie, które do niego świetnie pasowało napiszę później….

Polędwica w mascarpone z makaronem fot. D. Szymborska

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa