TRYB JASNY/CIEMNY

Wielki powrót owsianki (dietetycznej) – bananowa z mango

Dziś w miseczce z wesołymi łosiami fot. D.Szymborska


Kiedyś owsianka była codziennie, zmieniały się tylko miseczki a płatki królowały w czasie śniadań. Potem pojawiła się fascynacja kaszą jaglaną – początki były niezbyt udane, nauka zakończona sukcesem – zarówno jaglanka na słodko jak i słono smacznie mi (w końcu) wychodzi.

A owsianka wraca „do łask”. Z racji diety wprowadzam usprawnienia, pracuję nad tym by smak i konsystencja nie ucierpiały na braku masła orzechowego. Dzisiejsza bananowa z mango PYSZNA!

Składniki (dla jednej osoby, która ma całkiem sporą miseczkę i jest rano bardzo głodna):

 
Nowalijki to nie są ale świeże owoce zawsze dobrze smakują fot. D.Szymborska
· 150ml mleka (ja używam chudego 0.5%, nie poradzę żeby zastąpić je sojowym/ryżowym/migdałowym bo zwyczajnie mi takie owsianki nie smakują, jedyny zastępnik, który zupełnie zmienia smak ale owsianka dalej jest dobra to woda),
·      4 łyżki płatków owsianych (od lat pozostaję wierna tym z M&S, zawsze do nich wracam i staram się by pudełko było pełne bo to one mi najbardziej smakują),
·      1 banan – ¾ banana „skroić” do garnka resztę zostawić do dekoracji,
·      ½ mango – musi być dojrzałe – większość „skroić” do owsianki, kilka kawałeczków zostawić do dekoracji.


Przygotowanie:


Do garnka wlać mleko, dodać płatki i owoce. Banan rozgnieść widelcem, starannie mieszać tak by owsianka się nam nie przypaliła. Gdy mleko zacznie się gotować a banan zagęści owsiankę jest ona gotowa do zjedzenia. Resztę owoców wykorzystać do dekoracji. Smacznego sportowego! I moc jest z nami a kalorii mniej! Nie ma, że się nie da!

Komentarze

  1. To połączenie moich ulubionych smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam owsianki :)
    Pozdrawiam,
    http://fit-healthylife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa