TRYB JASNY/CIEMNY

Kaczka z warzywami serwowana z puree ziemniaczanym i specjalnymi buraczkami

Kaczka fot. D.Szymborska

Pyszne mięso, ładnie podane – jak ustawiałam talerze na stole to byłam dumna z tego co serwuje! Wykorzystałam wiedzę z warsztatów, zmodyfikowałam lekko znany już przepis. Efekt – super obiad! Dużo przygotowań, jak dla mnie ciężkie do zgrania – podanie gorącego mięsa (najłatwiej bo piecze się w piekarniku i jak coś to może chwilę poczekać), z puree z ziemniaków (najtrudniej zgrać bo przecież nie rozgotuje ziemniaków) z burczakami (jak za długo będę je podsmażać to zrobią się za gęste…). Nic to udało się!

Składniki:
·      6 udek z kaczki,
·      mrożone buraczki (Hortex),
·      mrożona włoszczyzna (krojona w słupiki Hortex),
·      mrożone śliwki bez pestek,
·      miód,
·      rodzynki,
·      czerwonyocet winny (50ml),
·      jabłko,
·      śmietana 36%,
·      ziemniaki,
·      masło,
·      koperek,
·      liść laurowy (4),
·      ziele angielskie (6 ziarenek),
·      sól i pieprz,
·      roszponka do przybrania (Fit&Easy).

Przygotowanie:
Mięso umyć, posolić, popieprzyć. Obsmażyć na maśle. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, dodać (zamrożoną) włoszczyznę, ziele angielskie, sól i pieprz. Włożyć do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni, na 2 godziny.
Buraczki smażymy na maśle, odparowywujemy. Potem dodajemy rodzynki, śliwki (pokrojone), jabłko utarte, miód i ocet. Doprawiamy pieprzem i solą. Dusimy pod przykryciem około 30 minut.
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Robimy blenderem puree dodając masła i śmietany, posypujemy koperkiem przed podaniem.
Smacznego (biegowego)!

Kaczka fot. D.Szymborska

Kaczka fot. D.Szymborska


Komentarze

  1. Pysznie podana kaczka! Idealna na świąteczny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie musi być świątecznie:) a jest z pewnością pysznie:)

      Usuń
  2. Nie jadłam jeszcze nigdy kaczki. Chyba czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa