9 czerwca 2014

Awokado faszerowane kurkami i szpinakiem (WEGE)

Super przekąska w naturalnych łupinkach po awokado fot. D.Szymborska
Oj jak ja lubię nieintuicyjne połączenia smakowe. Teraz kolejny przepis z warsztatów w Jung&Lecker (relacja TUTAJ). To danie przygotowywała Julita z Wrzącej Kuchni a ja je z przyjemnością zjadłam i zamierzam powtórzyć w swojej kuchni.

Teraz w takie upały staram się wybierać przepisy szybkie i takie przy których zbyt dużo się nie gotuje.

Szałowy talerz z Wypożyczalni Gasto Magic Service fot. D.Szymborska

Składniki (dla 6 osób):

·      3 dojrzałe awokado,
·      0.5kg kurek,
·      0.25kg liści szpinaku,
·      oliwa,
·      limonki,
·      sól i pieprz.

Przygotowanie:

Awokado przekroić na pół. Wyjąć pestkę, miąższ przełożyć do miski. Pokroić w kostkę i skropić sokiem z limonki – dzięki temu nie ściemnieje. Szpinak usmażyć na odrobinie oliwy, doprawić solą i pieprzem. Kurki bardzo starannie umyć. Usmażyć na odrobinie oliwy, doprawić solą i pieprzem. Na patelni wymieszać (delikatnie) awokado z kurkami i szpinakiem. Przełożyć do połówek awokado.

To bardzo sycąca przystawka, albo danie główne na te upały. Daje dużo siły do treningów a nie zawiera nic zwierzęcego – vege runners by się ucieszyli!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa