Awokado faszerowane kurkami i szpinakiem (WEGE)
Super przekąska w naturalnych łupinkach po awokado fot. D.Szymborska |
Oj jak ja lubię nieintuicyjne połączenia smakowe. Teraz kolejny przepis
z warsztatów w Jung&Lecker (relacja TUTAJ). To danie przygotowywała Julita
z Wrzącej Kuchni a ja je z przyjemnością zjadłam i zamierzam powtórzyć w swojej
kuchni.
Teraz w takie upały staram się wybierać przepisy szybkie i takie przy których zbyt dużo się nie gotuje.
Szałowy talerz z Wypożyczalni Gasto Magic Service fot. D.Szymborska |
Składniki (dla 6 osób):
·
3 dojrzałe awokado,
·
0.5kg kurek,
·
0.25kg liści szpinaku,
·
oliwa,
·
limonki,
·
sól i pieprz.
Przygotowanie:
Awokado przekroić na pół. Wyjąć pestkę, miąższ przełożyć do miski.
Pokroić w kostkę i skropić sokiem z limonki – dzięki temu nie ściemnieje.
Szpinak usmażyć na odrobinie oliwy, doprawić solą i pieprzem. Kurki bardzo
starannie umyć. Usmażyć na odrobinie oliwy, doprawić solą i pieprzem. Na
patelni wymieszać (delikatnie) awokado z kurkami i szpinakiem. Przełożyć do
połówek awokado.
To bardzo sycąca przystawka, albo danie główne na te upały. Daje dużo
siły do treningów a nie zawiera nic zwierzęcego – vege runners by się
ucieszyli!
Komentarze
Prześlij komentarz