Las mejores tapas en el mundo - tortilla de patata con jamón y vino
Będę się tego trzymała - to najlepsze i najprostsze tapas na świecie fot. D.Szymborska |
Im cieplej na dworze tym bardziej brakuje mi hiszpańskich klimatów.
Chodzenia do kilku barów jednego wieczoru. Wina w szklankach, rzucania
papierków i wykałaczek na podłogę (tak, tak ja to lubię). Najbardziej chyba
brakuje zgiełku i przekrzykiwania tłumu by coś zamówić albo dostać rachunek.
Zawsze imponowali mi barmani, którzy w zatłoczonym lokalu gdy powiedziałam, że
chcę zapłacić pamiętali co zamawiałam! Nie było naciągania była rewelacyjna
pamięć. Lubię też tych, którzy po kilku odwiedzinach ich baru pamiętają co
zamawiam. Oj rozmarzyłam się. Jak się nie jest w Hiszpanii to trzeba ją sobie w
domu zorganizować. Nie ma że się nie da! Jest tortilla jest jamón i jest wino.
Jak puszczę głośno muzykę to będzie jak w barze… a przepis taki łatwy, że tak
jak w reklamach – każdy może poczuć odrobinę…Hiszpanii.
Tak mało do szczęścia potrzeba fot. D.Szymborska |
Składniki (na 6 tapas):
·
6 plastrów szynki Serrano E.T.G.
·
3 jajka,
·
3 ziemniaki,
·
sól, pieprz,
·
oliwa z oliwek Virgen Extra D.O.P.
Baena,
·
6 kromek bagietki (krojonej na
skos) na zakwasie, pszennej,
·
wino D.O.P. Ribera del Duero –
ilość…cóż, któż butelki liczy….
Przygotowanie:
Podstawą udanej tortilli jest dobra patelnia. Mój przepis jest na taką
o 14 centymetrowej średnicy. Ważne jest to by tortilla była wysoka a to się uda
wtedy jak jest dużo jajek i ziemniaków na patelni. Z doświadczenia wiem, że nie
ma sensu przygotowywać wielkiej tortilli z 12 jajek, 12 ziemniaków itp. bo to
jest tapas, który fajnie zjeść raz, drugi a nie przez kilka dni pod rząd.
Ziemniaki obieramy, kroimy w nieduże kawałki, zalewamy wodą – tak by je
przykryła ale by nie było jej zbyt dużo. To poradził Fernando del Cerro na
warsztatach, doradził też by zarówno ziemniaki jak i bataty nie tylko solić ale
również dodać trochę świeżo mielonego pieprzu.
Gdy są ugotowane przelewamy je zimną wodą i kroimy w kostkę. Jajka
wbijamy do garnka i starannie mieszamy, doprawiamy tak jak jajecznicę. Wrzucamy
ziemniaki i starannie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę. I tutaj się
zaczyna im lepsze składniki tym lepsze będzie danie. Dobra oliwa, dobra szynka
i będzie naprawdę smacznie.
Wlewamy masę jajeczną z ziemniakami na rozgrzaną oliwę na naszej
patelni. Zmniejszamy ogień i czekamy aż boki tortilli będą leciutko dymić.
Wtedy przykładamy talerz do patelni, odwracamy patelnię do góry nogami.
Przekładamy tortillę tak by usmażyć drugą stronę. Znów gdy zaczyna lekko dymić
zdejmujemy z patelni. Najlepiej jest poczekać aż ostygnie. Kroimy w trójkąty.
Następnie na jedną kromkę bagietki układamy trójkąt trotilli, plaster szynki
Serrano. Całość przebijamy wykałaczką. Jak łatwo się domyślić podajemy z winem.
To z Ribera del Duero Reserva, Cosecha 2009 rewelacyjnie komponuje się zarówno
z szynką jak i tortillą.
I teraz nie pozostaje nic innego jak pójść do kolejnego baru, na
przykład takiego, który słynie ze świetnych szaszłyków, albo krewetek….jak to
się robi w Hiszpanii.
Komentarze
Prześlij komentarz