TRYB JASNY/CIEMNY

Wegetariański przysmak – kotleciki szpinakowo ziemniaczane

Szpinakowe szaleństwo - wegetariańskie kotleciki fot. D.Szymborska

Pycha. Lekki lunch. Smażone na teflonowej patelni bez tłuszczu. Sycące i smaczne. Mowa o kotlecikach szpinakowo ziemniaczanych. Przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut, pod warunkiem, że już w lodówce mamy przygotowany wcześniej szpinak i ugotowane ziemniaki. Wystarczy wymieszać ziemniaki ze szpinakiem i dodać jeszcze odrobinę mascarpone, żeby wszystko się dobrze skleiło. Rozgrzać patelnię, uformować kuleczki, spłaszczyć je i usmażyć. Ot tyle. Przekąska z tych wyśmienitych. I pomagających nie wyrzucać resztek z lodówki.


Składniki:

·      Liście szpinaku (umyte i pozbawione twardych części – tak ja nie cierpię gdy szpinak nie jest doskonale delikatny),
·      Gałka muszkatołowa (tarta – dużo!!)
·      Serek mascarpone – kilka łyżek,
·      Pieprz, sól,
·      Masło,
·      Czosnek (kilka ząbków posiekanych drobno),
·      Ziemniaki (ugotowane i zmiażdżone czyli jak niektórzy wolą tłuczone).

Przygotowanie:

Czosnek podsmażyć na maśle, dodać liście szpinaku. Następnie dodać serek mascarpone i przyprawy. Odparować wodę. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Wymieszać szpinak z tłuczonymi ziemniakami, dodać trochę serka mascarpone – by wszystko się lepiej skleiło. Uformować kotleciki i smażyć na teflonowej patelni.



Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa