Wegetariański przysmak – kotleciki szpinakowo ziemniaczane
Szpinakowe szaleństwo - wegetariańskie kotleciki fot. D.Szymborska |
Pycha. Lekki lunch. Smażone na teflonowej patelni bez tłuszczu. Sycące
i smaczne. Mowa o kotlecikach szpinakowo ziemniaczanych. Przygotowanie zajmuje
zaledwie kilka minut, pod warunkiem, że już w lodówce mamy przygotowany
wcześniej szpinak i ugotowane ziemniaki. Wystarczy wymieszać ziemniaki ze
szpinakiem i dodać jeszcze odrobinę mascarpone, żeby wszystko się dobrze
skleiło. Rozgrzać patelnię, uformować kuleczki, spłaszczyć je i usmażyć. Ot
tyle. Przekąska z tych wyśmienitych. I pomagających nie wyrzucać resztek z
lodówki.
Składniki:
·
Liście szpinaku (umyte i
pozbawione twardych części – tak ja nie cierpię gdy szpinak nie jest doskonale
delikatny),
·
Gałka muszkatołowa (tarta – dużo!!)
·
Serek mascarpone – kilka łyżek,
·
Pieprz, sól,
·
Masło,
·
Czosnek (kilka ząbków posiekanych
drobno),
·
Ziemniaki (ugotowane i zmiażdżone
czyli jak niektórzy wolą tłuczone).
Przygotowanie:
Czosnek podsmażyć na maśle, dodać liście szpinaku. Następnie dodać
serek mascarpone i przyprawy. Odparować wodę. Ziemniaki ugotować w osolonej
wodzie. Wymieszać szpinak z tłuczonymi ziemniakami, dodać trochę serka
mascarpone – by wszystko się lepiej skleiło. Uformować kotleciki i smażyć na
teflonowej patelni.
Komentarze
Prześlij komentarz