Krem z młodej kapusty z truskawkami
Szałowa i nietypowa zupa na warsztatach fotografował Grzegorz Targosz z Gotowaniezpasją.pl |
Tak mi się
przypomniało, że jeszcze tego przepisu nie opublikowałam. A jak nie mam na
blogu to rzadko pamiętam by powtórzyć w domu to czego nauczyłam się na
warsztatach. Tydzień temu byłam na warsztatach w Jung&Lecker. Oliwia
Bernady uczyła nas gotować.
Sprzyjała nam pogoda i
w drugim osłoniętym od gapiów ogródku przygotowaliśmy kilka szałowych dań.
Do czasu podjadania z
garnka w którym Ania mieszała zupę nie zdawałam sobie sprawy, że połączenie
kapusta – truskawki może tak świetnie smakować.
·
1/2 główki młodej kapusty,
·
150g truskawek,
·
75ml klarowanego masła,
·
0,5l bulionu warzywnego,
·
łyżeczka czerwonego pieprzu,
·
dwie łyżki soku z agawy,
·
listki macierzanki
·
sól.
Przygotowanie:
Kapustę kroimy, solimy
i delikatnie zagniatamy. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy kapustę i krótko
dusimy po czym dolewamy bulion i gotujemy na małym ogniu około 10 minut.
Truskawki myjemy,
kroimy w drobną kostkę, dodajemy sok z agawy i rozgnieciony czerwony pieprz
oraz listki macierzanki. Zupę miksujemy, doprawiamy solą i serwujemy z
truskawkami na górze posypanymi macierzanką.
Organizatorkami tego spotkania była Julita z Wrzącej Kuchni i Asia z Królestwa Garów, a te śliczne talerze na których serwowaliśmy dania to z wypożyczalni Gastro Magic Service.
Komentarze
Prześlij komentarz