TRYB JASNY/CIEMNY

Botwinka z serkiem kozim i makaronem SEZONOWO

Sezonowo i pyszcznie fot. D.Szymborska
Szybki i łatwy przepis. Na pewno się uda! Wczoraj zrobiłam go pod okiem Oliwii z Jung&Lecker a potem wieczorem w domu. Nie byłabym sobą gdybym nie dokonała zmian i nie dodała mięsa. Tym razem była to cielęcina. Super makaronowe, sezonowe danie! Zjedzone wieczorem daje siłę na kolejny trening!


Składniki:

·      Pęczek botwinki – używamy łodyg i liści bez buraczków,
·      3 ząbki czosnku,
·      2 opakowania serka koziego (twarożek),
·      trochę śmietany  (kwaśnej w kubeczku),
·      sól i pieprz, oliwa,
·      masło lub masło klarowane do smażenia cielęciny,
·      cielęcina – pokrojona w kostkę,
·      makaron.

Przygotowanie:

Botwinkę bardzo starannie umyć bo inaczej będzie zgrzytać w zębach piachem z pola. Posiekać. Czosnek pokroić w małe cienkie plasterki. Na oliwie smażyć botwinkę i czosnek, po około 10 minutach dodać trochę śmietany. Starannie wymieszać i dodać serek kozi. W tym czasie ugotować makaron. Na warsztatach używałam świeżego czerwonego makaronu w domu suszonego. Cielęcinę usmażyć a bardziej obsmażyć na patelni i dodać do sosu. Wymieszać sos z makaronem. Można podawać posypane jagodami.


Komentarze

  1. Uwielbiamy botwinkę, a ta z twojego przepisu brzmi smakowicie :) !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj ona jest pyszna i jeżeli tak udała się dwa razy podrząd to znaczy, że chyba zawsze się udaje! miłego gotowania:)

      Usuń
  2. Jagody mnie w tym zaintrygowały.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fajny dodatek, Oliwia z Jung&Lecker ciekawie łączy smaki - będzie też przepis na kurki z czereśniami.....

      Usuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa