Botwinka z serkiem kozim i makaronem SEZONOWO
Sezonowo i pyszcznie fot. D.Szymborska |
Szybki i łatwy przepis. Na pewno się uda! Wczoraj zrobiłam go pod okiem
Oliwii z Jung&Lecker a potem wieczorem w domu. Nie byłabym sobą gdybym nie
dokonała zmian i nie dodała mięsa. Tym razem była to cielęcina. Super
makaronowe, sezonowe danie! Zjedzone wieczorem daje siłę na kolejny trening!
Składniki:
·
Pęczek botwinki – używamy łodyg i
liści bez buraczków,
·
3 ząbki czosnku,
·
2 opakowania serka koziego
(twarożek),
·
trochę śmietany (kwaśnej w kubeczku),
·
sól i pieprz, oliwa,
·
masło lub masło klarowane do
smażenia cielęciny,
·
cielęcina – pokrojona w kostkę,
·
makaron.
Przygotowanie:
Botwinkę bardzo starannie umyć bo inaczej będzie zgrzytać w zębach
piachem z pola. Posiekać. Czosnek pokroić w małe cienkie plasterki. Na oliwie
smażyć botwinkę i czosnek, po około 10 minutach dodać trochę śmietany.
Starannie wymieszać i dodać serek kozi. W tym czasie ugotować makaron. Na
warsztatach używałam świeżego czerwonego makaronu w domu suszonego. Cielęcinę
usmażyć a bardziej obsmażyć na patelni i dodać do sosu. Wymieszać sos z
makaronem. Można podawać posypane jagodami.
Uwielbiamy botwinkę, a ta z twojego przepisu brzmi smakowicie :) !
OdpowiedzUsuńoj ona jest pyszna i jeżeli tak udała się dwa razy podrząd to znaczy, że chyba zawsze się udaje! miłego gotowania:)
UsuńJagody mnie w tym zaintrygowały.
OdpowiedzUsuńfajny dodatek, Oliwia z Jung&Lecker ciekawie łączy smaki - będzie też przepis na kurki z czereśniami.....
Usuń