Hiszpańskie sushi z suszonej szynki Serrano
Szalone maki fot. D.Szymborska |
To pierwszy z czterech przepisów zaproponowanych
przez Fernando del Cerro. Nie będę się spierać dla mnie to były maki a nie
sushi ale smakowało wybornie. Najlepsza była cebula z jabłkiem – pycha!
Dużo nauki przed mną bo zawijanie maków wcale
nie jest takie proste. Trzeba będzie poćwiczyć bo ta przystawka wyjątkowo mi
przypadła do gustu. Jest efektowana, smaczna i zaskakuje połączeniami.
Przepis pochodzi z warsztatów Spanish TapasWeek w ramach kampanii promocyjnej Original Flavors. The Midieterranean
Essence, na których byłam w sobotę.
Składniki:
-
30 cienkich plastrów szynki Serrano E.T.G.
-
4 białe cebule
-
200 g oliwy z oliwek Virgen Extra D.O.P. Baena
-
100 g octu z białego wina
-
Bukiet majeranku (można ewentualnie zastąpić
liściem laurowym)
-
10 g ziaren czarnego pieprzu
-
50 g cukru trzcinowego
-
2 jabłka golden
-
200 g ledwo zawiązanych główek sałaty
Przygotowanie:
Wybrać cienkie
plastry szynki Serrano. Wybrać 4 duże cebule i
pokroić je w bardzo drobne paseczki. Do rondla wlać oliwę z oliwy Virgen Extra, dodać cebulę i czarny pieprz, poddusić
na wolnym ogniu. W połowie duszenia dodać cukier trzcinowy i poczekać, aż
cebula się skarmelizuje. Odstawić i przykryć folią plastikową. Umyć jabłka i
pokroić w drobną kostkę „brunoise". Wymieszać
skarmelizowaną cebulę z jabłkiem. Zmieszać
1/3 części oliwy z oliwek Virgen Extra, 1 część białego octu winnego i
wymieszać do osiągnięcia sosu vinegrette. Rozciągnąć na macie do sushi szynkę Serrano i ułożyć na niej mieszankę jabłka i
cebuli. Zawinąć dobrze szynkę tak, aby sushi
było mocno zbite. Pozostawić na chwilę do ostygnięcia. Doprawić ledwo
zawiązane główki sałaty sosem vinegrette i pokroić na kształt sushi.
szynka Serrano to moja wielka miłość <3 a taki maki niemaki bym z chęcią spróbowała.
OdpowiedzUsuń