Trzykolorowa sałata– awokado, pomidorki i bryndza
Sałata przetrwania fot. D.Szymborska |
U mnie to jest tak, że jak wyjdę z basenu to MUSZĘ coś zjeść. A od
poniedziałku trzymam się zasady, że tym czymś co zjadam jest sałata. Ponieważ w
tym tygodniu byłam już 5 razy na basenie to zjadłam pięć różnych sałat.
Dzisiejsza wyjątkowo mi smakowała. I mam nadzieję, okaże się sycąca! Tak
powinno być z racji awokado – to owoc, którym można się naprawdę najeść.
Składniki (dla jednej głodnej osoby):
·
1 awokado – ważne żeby było
dojrzałe bo takie jest po prostu smaczniejsze,
·
50g bryndzy,
·
6 pomidorków koktajlowych
pokrojonych w ćwiartki,
·
sól i pieprz.
Samo przygotowanie zajmuje 5 minut, ważne by jeść dłużej a nie wrzucać
do żołądka tą pyszną sałatę! Mózg potrzebuje trochę czasu by dotarła do niego
informacja, że jedzenie już jest w żołądku. Trzymając się wersji amerykańskich
(i nie tylko) naukowców jadłam ją wolno, pamiętając by gryźć starannie!
pysznie:)
OdpowiedzUsuń