Kurki z makaronem – sprawdzony przepis
Kurkowe szaleństwo już rozpoczęte! fot. D.Szymborska |
KURKI!!! Uwielbiam. Te mrożone to jednak nie to samo. Że z makaronem to
można się łatwo domyślić. Że pyszne to napiszę, choć chyba widać na zdjęciu!
Uwielbiam kurki, to wdzięczne, smaczne grzyby.
Po kursie dietetyki sportowej
mogę napisać, że to jest przepis nie zdrowy, że zawiera nadmiar masła, że czyni
danie ciężkostrawnym i tłustym. Na kursie uczyli: unikaj masła, unikaj
smażenia, nie doprawiaj zbyt mocno. Tyle teorii a teraz praktyka. Kurki
uwielbiają masło bo to ono daje im smak, kolor i aromat. Dlatego nie mogę
wyeliminować masła z tego przepisu, mogę natomiast zamienić je na masło
klarowane, nic więcej nie da się zrobić jeżeli zależy nam na smaku!
Tyle
tytułem ostrzeżenia, że przepis na danie kaloryczne ale za to jakie pyszne!!! Jeszcze mała uwaga, nie ma nic gorszego niż
zgrzytający w zębach piach albo ziemia. A ponieważ to nie jest końcówka biegu
przełajowego gdzie w ustach czujemy smak błota tylko danie na obiad albo
kolacje dlatego bardzo ważne jest to by kurki umyć super starannie!
Składniki (dla 5 osób):
·
400g kurek (świeżych, bardzo
starannie umytych, drobnych),
·
masło do smażenia,
·
400g filetu z piersi kurczaka
zagrodowego,
·
pęczek (duży) koperku,
·
sól, pieprz,
·
500g makaronu,
·
parmezan.
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w kostkę usmażyć (może być na oliwie). Odstawić. Wstawić
wodę do gotowania makaronu. Kurki bardzo starannie umyć. Roztopić masło na
patelni. Koperek posiekać – bez łodyżek. Na patelni dusić kurki z koperkiem,
doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem dusić chwilę z kurczakiem. Wymieszać z
makaronem. Podawać posypane świeżo tartym parmezanem
Dlaczego nie używać masła? Masło klarowane jest jednym z najzdrowszych tłuszczy do smażenia.
OdpowiedzUsuń