Krewetkowe tapas
Oj jak pysznie, oj jak kalorycznie fot. D.Szymborska |
Kolejny przepis
Fernando del Cerro. Prosty, szybki, efektowny i bardzo kaloryczny i do tego
wszystko w głębokim tłuszczu. Dobrze, że tym tłuszczem jest oliwa bo inaczej to
już byłoby bardzo nie zdrowo!
-
2 plastry szynki Serrano E.T.G.
-
200 g oliwy z oliwek Virgen Extra D.O.P. Baena
-
10 g dżemu jagodowego
-
4 krewetki rozmiaru XL
-
1 żółtko
-
125 ml zimnej wody
-
250 g mąki
Przygotowanie:
Wybrać 2 cienkie plastry i przekroić je na pół. Lekko
podgrzać dżem z jagód.
Obrać krewetki i nabić na patyczek do szaszłyków.
Przygotować tempurę poprzez zmieszanie żółtka z
zimną wodą, następnie dodać mąkę.
Odłożyć w zimne miejsce.
Rozłożyć
plasterek szynki i posmarować ją dżemem jagodowym za pomocą pędzla. Krewetkę
zawinąć w plaster szynki posmarowanej dżemem. Odłożyć w zimne miejsce.
O,znajomy widok!
OdpowiedzUsuńDla mnie pyszne były te zawijaski.
Pozdrawiam Cię.
P.s. Zrobiłam uśmiechnięte zdjęcie Tobie i Fernando!