Medaliony cielęce na musie truskawkowym z hyzopem
Pyszna cilęcina z młodymi ziemniakami fot. D.Szymborska |
Składniki:
- 250g medalionów cielęcych
- 300g młodych ziemniaczków
- jeden średni brokuł
- 150g truskawek
- 2 gałązki hyzopa
- 100ml klarowanego masła
- sól i pieprz
- łyżka brązowego cukru
Przygotowanie:
Mięso czyścimy, kroimy
na plastry, rozbijamy tłuczkiem. Ziemniaczki szorujemy szczotką i gotujemy.
Truskawki oczyszczamy, myjemy i blendujemy na mus. Dodajemy do nich brązowy
cukier, szczyptę soli, szczyptę pieprzu i połowę poszatkowanego hyzopa.
Czyścimy brokuł, dzielimy na małe różyczki i blanszujemy. Na dużej patelni
rozgrzewamy masło, dodajemy ugotowane ziemniaczki i zblanszowany brokuł. Dusimy
5 minut na małym ogniu. Delikatnie solimy. Medaliony smażymy na maśle z dwóch
stron na złoto-brązowy kolor, solimy i pieprzymy. Na talerzu wylewamy łyżką mus
truskawkowy, wokół musu układamy dekoracyjnie brokuły i ziemniaczki a na górę
układamy usmażone medaliony cielęce. – przepis Oliwii z Jung&Lecker
Interesujące połączenie smaków!
OdpowiedzUsuń