TRYB JASNY/CIEMNY

Medaliony cielęce na musie truskawkowym z hyzopem

Pyszna cilęcina z młodymi ziemniakami fot. D.Szymborska

 To była dobra cielęcina. Przepis z warsztatów w Jung&Lecker. Kilka tygodni temu w ogródku restauracji gotowaliśmy. Dowodziła Oliwia Bernady, a warsztaty wymyśliły Julita z Wrzącej Kuchni i Asia z Królestwa Garów. W 8 osób przygotowaliśmy kilka super dań. Zasada była taka sama – żadnych półproduktów. Wszystko robimy sami. Efekt – rewelacyjne dania, ciekawe, jak dla mnie zaskakujące połączenia smakowe. Medaliony pyszne bardzo efektowne. Idealne na niedzielny obiad gdy chcemy zjeść coś innego niż kluski na szybko!


Składniki:

  • 250g medalionów cielęcych
  • 300g młodych ziemniaczków
  • jeden średni brokuł
  • 150g truskawek
  • 2 gałązki hyzopa
  • 100ml klarowanego masła
  • sól i pieprz
  • łyżka brązowego cukru


Przygotowanie:


Mięso czyścimy, kroimy na plastry, rozbijamy tłuczkiem. Ziemniaczki szorujemy szczotką i gotujemy. Truskawki oczyszczamy, myjemy i blendujemy na mus. Dodajemy do nich brązowy cukier, szczyptę soli, szczyptę pieprzu i połowę poszatkowanego hyzopa. Czyścimy brokuł, dzielimy na małe różyczki i blanszujemy. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy ugotowane ziemniaczki i zblanszowany brokuł. Dusimy 5 minut na małym ogniu. Delikatnie solimy. Medaliony smażymy na maśle z dwóch stron na złoto-brązowy kolor, solimy i pieprzymy. Na talerzu wylewamy łyżką mus truskawkowy, wokół musu układamy dekoracyjnie brokuły i ziemniaczki a na górę układamy usmażone medaliony cielęce. – przepis Oliwii z Jung&Lecker

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa