TRYB JASNY/CIEMNY

Kolorowa zapiekanka makaronowa – sposób na porządek w kuchni

Zapiekanka krok po kroku i słowackie wino fot. D.Szymborska
Ponieważ używamy wagi kuchennej, zjadamy określoną ilość makaronu, od 80 do 100 gramów suchego makaronu „na głowę”. W efekcie w kuchni, po pewnym czasie stoi kilka otwartych paczek makaronu. Robi się bałagan. Sposobem na makaronowy porządek w kuchni jest zapiekanka. Do dużej 4 osobowej porcji zapiekanki potrzebujemy około 400g makaronów. Rodzaj nie ma znaczenia. Gotujemy wszystko na raz pamiętając o tym, by ten makaron, który najdłużej się gotuje wrzucić pierwszy do garnka z osoloną wodą. Potem sukcesywnie dorzucamy kolejne porcyjki i razem wszystko odcedzamy.

Kolorowa zapiekanka z brokułami gotowanymi na parze i mocno wysmażonym boczkiem (odcedzonym na papierowym ręczniku kuchennym, tak by było mniej tłuszczu). Do tego tarta mozzarella i więcej nic nie trzeba. Pyszna i szybka zapiekanka, którą można jeść również na zimno.


Słowackie wino. Cóż  zajęta bieganiem po schodach nie miałam zbyt dużo czasu na szukanie dobrego wina. Wybrałam znany szczep. Wino było mineralne, czuło się, że winogrona dojrzewały w chłodnym klimacie. Nos nie zachwycał niczym, natomiast usta były zaskakująco długie i eleganckie. To nie było wino, które będę wspominać, jednocześnie było „przyzwoite”.  Nie obraziłabym się gdyby któryś z winiarzy w Polsce poszedł w tą stronę. Wiadomo inne grunty, inny klimat, ale takie zimno europejskie wino mi smakowało.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa