Kolorowa zapiekanka makaronowa – sposób na porządek w kuchni
Zapiekanka krok po kroku i słowackie wino fot. D.Szymborska |
Ponieważ używamy wagi kuchennej, zjadamy określoną ilość makaronu, od
80 do 100 gramów suchego makaronu „na głowę”. W efekcie w kuchni, po pewnym
czasie stoi kilka otwartych paczek makaronu. Robi się bałagan. Sposobem na
makaronowy porządek w kuchni jest zapiekanka. Do dużej 4 osobowej porcji
zapiekanki potrzebujemy około 400g makaronów. Rodzaj nie ma znaczenia. Gotujemy
wszystko na raz pamiętając o tym, by ten makaron, który najdłużej się gotuje
wrzucić pierwszy do garnka z osoloną wodą. Potem sukcesywnie dorzucamy kolejne
porcyjki i razem wszystko odcedzamy.
Kolorowa zapiekanka z brokułami gotowanymi na parze i mocno wysmażonym
boczkiem (odcedzonym na papierowym ręczniku kuchennym, tak by było mniej
tłuszczu). Do tego tarta mozzarella i więcej nic nie trzeba. Pyszna i szybka
zapiekanka, którą można jeść również na zimno.
Słowackie wino. Cóż zajęta
bieganiem po schodach nie miałam zbyt dużo czasu na szukanie dobrego wina.
Wybrałam znany szczep. Wino było mineralne, czuło się, że winogrona dojrzewały
w chłodnym klimacie. Nos nie zachwycał niczym, natomiast usta były zaskakująco
długie i eleganckie. To nie było wino, które będę wspominać, jednocześnie było „przyzwoite”.
Nie obraziłabym się gdyby któryś z
winiarzy w Polsce poszedł w tą stronę. Wiadomo inne grunty, inny klimat, ale
takie zimno europejskie wino mi smakowało.
Komentarze
Prześlij komentarz