TRYB JASNY/CIEMNY

Kurki z makaronem – sprawdzony przepis

Kurkowe szaleństwo już rozpoczęte! fot. D.Szymborska
KURKI!!! Uwielbiam. Te mrożone to jednak nie to samo. Że z makaronem to można się łatwo domyślić. Że pyszne to napiszę, choć chyba widać na zdjęciu! Uwielbiam kurki, to wdzięczne, smaczne grzyby. 

Po kursie dietetyki sportowej mogę napisać, że to jest przepis nie zdrowy, że zawiera nadmiar masła, że czyni danie ciężkostrawnym i tłustym. Na kursie uczyli: unikaj masła, unikaj smażenia, nie doprawiaj zbyt mocno. Tyle teorii a teraz praktyka. Kurki uwielbiają masło bo to ono daje im smak, kolor i aromat. Dlatego nie mogę wyeliminować masła z tego przepisu, mogę natomiast zamienić je na masło klarowane, nic więcej nie da się zrobić jeżeli zależy nam na smaku! 

Tyle tytułem ostrzeżenia, że przepis na danie kaloryczne ale za to jakie pyszne!!!  Jeszcze mała uwaga, nie ma nic gorszego niż zgrzytający w zębach piach albo ziemia. A ponieważ to nie jest końcówka biegu przełajowego gdzie w ustach czujemy smak błota tylko danie na obiad albo kolacje dlatego bardzo ważne jest to by kurki umyć super starannie!

Składniki (dla 5 osób):

·      400g kurek (świeżych, bardzo starannie umytych, drobnych),
·      masło do smażenia,
·      400g filetu z piersi kurczaka zagrodowego,
·      pęczek (duży) koperku,
·      sól, pieprz,
·      500g makaronu,
·      parmezan.

Przygotowanie:


Kurczaka pokroić w kostkę usmażyć (może być na oliwie). Odstawić. Wstawić wodę do gotowania makaronu. Kurki bardzo starannie umyć. Roztopić masło na patelni. Koperek posiekać – bez łodyżek. Na patelni dusić kurki z koperkiem, doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem dusić chwilę z kurczakiem. Wymieszać z makaronem. Podawać posypane świeżo tartym parmezanem

Komentarze

  1. Dlaczego nie używać masła? Masło klarowane jest jednym z najzdrowszych tłuszczy do smażenia.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa