Boczniaki z makaronem
Wyborne boczniaki z idykiem i makaronem fot. D.Szymborska |
To takie wdzięczne grzyby, przejmują smak, są jędrne tylko niezbyt
fotogeniczne. Ciężko być doskonałym.
Makaron z boczniakami i indykiem wyszedł wybornie. To jeden z tych
przepisów wymyślanych bo: akurat ładne boczniaki były w sklepie. Niektórzy
jedzą je w wersji nieduszonej, czyli surowej. Ja tutaj pozostanę
tradycjonalistką – jak one mają przejąć smak jak im się nie da tej szansy?
Dodatkowo wprowadziłam usprawnienie przy gotowaniu, którego się trzymam
– smażony na oliwie z odrobiną masła indyk jest osuszany z tłuszczu ręcznikiem
papierowym. Nie traci swojego pysznego smaku/aromatu a nie zjadam dodatkowego i
niepotrzebnego tłuszczu!
Składniki (dla 4 osób):
·
400g suchego świeżego makaronu,
·
400g boczniaków – ja kroję tylko
kapelusze bez „nóżek”,
·
400g filetu z piersi indyka,
·
dobra oliwa,
·
odrobina masła do smażenia,
·
dwie gałązki rozmarynu (wciąż na
balkonie),
·
pieprz i sól – to i to świeżo
mielone,
·
świeżo tarty parmezan.
Przygotowanie:
Filet z piersi indyka pokroić w paseczki, doprawić i usmażyć na oliwie
z masłem. Przełożyć na ręcznik kuchenny (papierowy), patelnie wytrzeć,
przełożyć mięso z powrotem.
Boczniaki umyć, osuszyć, pokroić w paseczki i dołożyć do mięsa.
Włożyć gałązki rozmarynu. Dusić pod przykryciem – koniecznie! Tylko
wtedy aromat rozmarynu przeniknie do grzybów.
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Wyjąć gałązki rozmarynu i wymieszać
sos z kluskami. Podawać posypane świeżo mielonym pieprzem i świeżo tartym
parmezanem.
Pyszne danie, którego przygotowanie jest naprawdę proste a boczniaki są
bardzo wdzięcznymi grzybami więc świetnie przejmują smak i aromat zarówno
dobrze doprawionego mięsa indyka jak i rozmarynu.
Komentarze
Prześlij komentarz