TRYB JASNY/CIEMNY

Boczniaki z makaronem

Wyborne boczniaki z idykiem i makaronem fot. D.Szymborska


To takie wdzięczne grzyby, przejmują smak, są jędrne tylko niezbyt fotogeniczne. Ciężko być doskonałym.

Makaron z boczniakami i indykiem wyszedł wybornie. To jeden z tych przepisów wymyślanych bo: akurat ładne boczniaki były w sklepie. Niektórzy jedzą je w wersji nieduszonej, czyli surowej. Ja tutaj pozostanę tradycjonalistką – jak one mają przejąć smak jak im się nie da tej szansy?

Dodatkowo wprowadziłam usprawnienie przy gotowaniu, którego się trzymam – smażony na oliwie z odrobiną masła indyk jest osuszany z tłuszczu ręcznikiem papierowym. Nie traci swojego pysznego smaku/aromatu a nie zjadam dodatkowego i niepotrzebnego tłuszczu!




Składniki (dla 4 osób):

·      400g suchego świeżego makaronu,
·      400g boczniaków – ja kroję tylko kapelusze bez „nóżek”,
·      400g filetu z piersi indyka,
·      dobra oliwa,
·      odrobina masła do smażenia,
·      dwie gałązki rozmarynu (wciąż na balkonie),
·      pieprz i sól – to i to świeżo mielone,
·      świeżo tarty parmezan.

Przygotowanie:

Filet z piersi indyka pokroić w paseczki, doprawić i usmażyć na oliwie z masłem. Przełożyć na ręcznik kuchenny (papierowy), patelnie wytrzeć, przełożyć mięso z powrotem.

Boczniaki umyć, osuszyć, pokroić w paseczki i dołożyć do mięsa.

Włożyć gałązki rozmarynu. Dusić pod przykryciem – koniecznie! Tylko wtedy aromat rozmarynu przeniknie do grzybów.

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Wyjąć gałązki rozmarynu i wymieszać sos z kluskami. Podawać posypane świeżo mielonym pieprzem i świeżo tartym parmezanem.

Pyszne danie, którego przygotowanie jest naprawdę proste a boczniaki są bardzo wdzięcznymi grzybami więc świetnie przejmują smak i aromat zarówno dobrze doprawionego mięsa indyka jak i rozmarynu.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa