"Gerber" dla dorosłych czyli krem z młodej włoszczyzny z musem paprykowym
"Gerber" dla dorosłych czyli wytrawny krem z ostrym musem paprykowym fot. D.Szymborska |
Dieta, dieta…. Kalorii malutko smaku bardzo dużo! Krem z młodej
włoszczyzny z pysznym musem z papryki. Mus z papryki dostałam! Mam cały
słoiczek. Dzięki G. za sos. Na razie
stosuję go do zupy ale plan jest żeby resztę zjeść z ryżem. Przecierane zupki
nie muszą być nudne! Mogą być pikantne, wyraziste i pyszne! I można się nimi
najeść!
Nie jest to wymagające uwagi danie, potrzeba trochę czasu i
cierpliwości bo rosół gotowałam na korpusach kurczaka i trzeba było starannie
wybierać szumowiny. Do tego został mi garnek klarownego rosołu więc kolejna
zupa w planie.
Składniki:
·
3 marchewki – młode,
·
2 pietruszki – młode,
·
1 por,
·
1 seler,
·
1 korpus kurczaka,
·
sól, pieprz i liście laurowe,
·
mus paprykowy (jak się dowiem jak
przygotować to dam znać).
Przygotowanie:
Warzywa umyć i obrać obieraczką, włożyć do garnka, zalać wodą, dodać
umyty korpus z kurczaka, liście laurowe i doprawić solą i pieprzem. Gotować na
małym ogniu zbierając szumowiny i tłuste „oka”. Gdy warzywa są lekko miękkie
wyciągnąć je z garnka. Zmiksować dodając rosołu aż do uzyskania pożądanej
konsystencji. Podawać np. z musem z papryki lub inną ostrą przyprawą – wiórki chilli.
Komentarze
Prześlij komentarz