1 września 2014

"Gerber" dla dorosłych czyli krem z młodej włoszczyzny z musem paprykowym

"Gerber" dla dorosłych czyli wytrawny krem z ostrym musem paprykowym fot. D.Szymborska


Dieta, dieta…. Kalorii malutko smaku bardzo dużo! Krem z młodej włoszczyzny z pysznym musem z papryki. Mus z papryki dostałam! Mam cały słoiczek. Dzięki G. za  sos. Na razie stosuję go do zupy ale plan jest żeby resztę zjeść z ryżem. Przecierane zupki nie muszą być nudne! Mogą być pikantne, wyraziste i pyszne! I można się nimi najeść!

Nie jest to wymagające uwagi danie, potrzeba trochę czasu i cierpliwości bo rosół gotowałam na korpusach kurczaka i trzeba było starannie wybierać szumowiny. Do tego został mi garnek klarownego rosołu więc kolejna zupa w planie.




Składniki:

·      3 marchewki – młode,
·      2 pietruszki – młode,
·      1 por,
·      1 seler,
·      1 korpus kurczaka,
·      sól, pieprz i liście laurowe,
·      mus paprykowy (jak się dowiem jak przygotować to dam znać).

Przygotowanie:


Warzywa umyć i obrać obieraczką, włożyć do garnka, zalać wodą, dodać umyty korpus z kurczaka, liście laurowe i doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu zbierając szumowiny i tłuste „oka”. Gdy warzywa są lekko miękkie wyciągnąć je z garnka. Zmiksować dodając rosołu aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Podawać np. z musem z papryki lub inną ostrą przyprawą – wiórki chilli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa