26 września 2014

Śliwki w dżemie czyli dlaczego warto robić przetwory [WEGE]

Dżem śliwkowy fot. D.Szymborska


K. przyniosła mi 4 (słowie cztery) kilogramy śliwek. Takich nie pryskanych, od rolnika. Węgierki. Wielka torba. Poszperałam w Internecie. Nigdy wcześniej dżemu śliwkowego, ani żadnego innego nie robiłam. Przepisy różne, w prawie każdym jakieś wielkie ilości cukru, w niektórych jakieś żelatynopodobne dodatki. Nie po to K. zorganizowała mi ekologiczne śliwki żeby dosypywać do nich chemię! Kompilacja przepisu. Dwie opcje albo będzie super smacznie albo zmarnuję dużo czasu, trochę prądu i 4 kilogramy śliwek.

Efekt. BOSKI dżem śliwkowy. Ilość dodanego cukru – minimalna! I wniosek z 4 kilogramów owoców, około 200g cukru uzyskałam jakieś 2 litry dżemu. Czyli 4200g na 2000ml. Dlatego napis na gotowym dżemie informujący, że na 100g dżemu użyto 100g owoców zmienia swoje znaczenie. To wcale nie znaczy, że jem owoce tylko najróżniejsze zapychacze i cukry!




I…i będzie tak jak z sosem pomidorowym, pesto…nie kupujemy tylko robimy sami. Powód jest prosty – chcemy jeść dobre rzeczy i sami je przetwarzać. Owszem jest z tym dużo zamieszania w kuchni ale warto. Wiadomo, że czas to pieniądz, taki dżem robiłam  ze 3 godziny, jednak i tak biorąc pod uwagę zużycie i czasu i prądu i wody na zmywanie to słoiczek domowego dżemu jest dużo tańczy od tych kupowanych w sklepach!

Mój przepis przedstawiał się następująco:

·      4 kg śliwek,
·      200g cukru.

Przygotowanie:

Śliwki starannie umyć, usunąć pestki, partiami wrzucać do blendera. Przełożyć do garnka (dużego) dosypać cukru. Gotować na małym ogniu. Zdjąć pianę (jeszcze nie wiem dlaczego, ale tak przeczytałam w jakimś przepisie i mi się to spodobało). Słoiki przelać wrzątkiem, nakrętki również. Wytrzeć do sucha. Nałożyć dżem do słoików, starannie zakręcić. Ustawić wieczkiem do dołu i pozostawić do ostygnięcia.


Efekt – GENIALNY dżem do owsianki i nie tylko!

4 komentarze:

  1. Ja w weekend po awarii zamrażarki przerobiłam na dżem szufladę porzeczek i truskawek - wydajność chyba jeszcze mniejsza niz ze śliwek ale ten smak...mmmm

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja od wczoraj wiem jak fajne są domowe dżemy!!!!

      Usuń
  2. Ja osobiście sama nie próbowałam jeszcze robić:) alee moja mama robi:D i jesst pysznie:DD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mój śliwkowy dżem jest bardzo prosty do przygotowania:) a przepis sprawdzony bo już schłodzony dżem dziś trafił do owsianki i był taaaaki pyszny!!!

      Usuń

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa