Śliwki w dżemie czyli dlaczego warto robić przetwory [WEGE]
Dżem śliwkowy fot. D.Szymborska |
K. przyniosła mi 4 (słowie cztery) kilogramy śliwek. Takich nie
pryskanych, od rolnika. Węgierki. Wielka torba. Poszperałam w Internecie. Nigdy
wcześniej dżemu śliwkowego, ani żadnego innego nie robiłam. Przepisy różne, w
prawie każdym jakieś wielkie ilości cukru, w niektórych jakieś żelatynopodobne
dodatki. Nie po to K. zorganizowała mi ekologiczne śliwki żeby dosypywać do
nich chemię! Kompilacja przepisu. Dwie opcje albo będzie super smacznie albo
zmarnuję dużo czasu, trochę prądu i 4 kilogramy śliwek.
Efekt. BOSKI dżem śliwkowy. Ilość dodanego cukru – minimalna! I wniosek
z 4 kilogramów owoców, około 200g cukru uzyskałam jakieś 2 litry dżemu. Czyli
4200g na 2000ml. Dlatego napis na gotowym dżemie informujący, że na 100g dżemu
użyto 100g owoców zmienia swoje znaczenie. To wcale nie znaczy, że jem owoce
tylko najróżniejsze zapychacze i cukry!
I…i będzie tak jak z sosem pomidorowym, pesto…nie kupujemy tylko robimy
sami. Powód jest prosty – chcemy jeść dobre rzeczy i sami je przetwarzać.
Owszem jest z tym dużo zamieszania w kuchni ale warto. Wiadomo, że czas to
pieniądz, taki dżem robiłam ze 3
godziny, jednak i tak biorąc pod uwagę zużycie i czasu i prądu i wody na
zmywanie to słoiczek domowego dżemu jest dużo tańczy od tych kupowanych w
sklepach!
Mój przepis przedstawiał się następująco:
·
4 kg śliwek,
·
200g cukru.
Przygotowanie:
Śliwki starannie umyć, usunąć pestki, partiami wrzucać do blendera.
Przełożyć do garnka (dużego) dosypać cukru. Gotować na małym ogniu. Zdjąć pianę
(jeszcze nie wiem dlaczego, ale tak przeczytałam w jakimś przepisie i mi się to
spodobało). Słoiki przelać wrzątkiem, nakrętki również. Wytrzeć do sucha.
Nałożyć dżem do słoików, starannie zakręcić. Ustawić wieczkiem do dołu i
pozostawić do ostygnięcia.
Efekt – GENIALNY dżem do owsianki i nie tylko!
Ja w weekend po awarii zamrażarki przerobiłam na dżem szufladę porzeczek i truskawek - wydajność chyba jeszcze mniejsza niz ze śliwek ale ten smak...mmmm
OdpowiedzUsuńja od wczoraj wiem jak fajne są domowe dżemy!!!!
UsuńJa osobiście sama nie próbowałam jeszcze robić:) alee moja mama robi:D i jesst pysznie:DD
OdpowiedzUsuńmój śliwkowy dżem jest bardzo prosty do przygotowania:) a przepis sprawdzony bo już schłodzony dżem dziś trafił do owsianki i był taaaaki pyszny!!!
Usuń