Pizza na tortilli – patent Matt’a Fitzgerald’a
Super przepis! fot. D.Szymborska |
Z książkami kucharskimi to jest tak, że jak pierwszy, często wybrany po
tym, że miał ładny obrazek, przepis się nie uda, to książka jest do kitu. Na
szczęście działa to też w drugą stronę – jak pierwsze przygotowane danie według
nowej książki będzie pyszne to chce się gotować kolejne.
Książka kucharska dla aktywnych, w księgarniach będzie w październiku i
sądząc po tym co jest w środku zapowiada się super smacznie.
Strona 98 – grecka pizza na tortilli
Co innego było w lodówce, więc przepis zmodyfikowany, ale najważniejszy
jest pomysł – użycie tortilli jako spodu do pizzy! Że też na to nigdy nie
wpadłam! Taki prosty patent i taki pyszny!!!!
Moja pizza wyglądała następująco:
Składniki:
·
Placek tortilli (tak, tak pewno
można byłoby upiec ale jak miałam w domu gotowca to czemu go nie użyć…jeszcze
się zmarnuje),
·
½ mozzarelli,
·
2 łyżki sosu z pomidorów (tego,
który SAMA przygotowałam – przepis TUTAJ),
·
4 plastry chorizzo (miałam w
lodówce to jeszcze z hiszpańskiej oferty Lidla),
·
¼ cebuli białej,
·
świeża bazylia i oregano – porwane
listki.
Tortillowa pizza fot. D.Szymborska |
Przygotowanie:
W książce kucharskiej było napisane, by piekarnik rozgrzać do 200
stopni i pizzę piec przez 10 minut – dokładnie tak zrobiłam! Ważne by pizzę
ułożyć na pergaminie. Po upieczeniu można jeszcze dodać porwane liski oregano i
bazylii. PYCHA!!!
Książka Kucharska Dla Aktywnych, Waga Startowa, Matt Fitzgerald,
Georgie Fear, Wydawnictwo Inne Spacery, Zielonka 2014
Komentarze
Prześlij komentarz