Humus z suszonymi pomidorami
Rewelacyjny, lekko pomidorowy humus domowy fot. D.Szymborska |
Tak jak na razie dałam sobie spokój z gotowaniem tajskich dań – chodzę
do Asia Tasty tak już z kuchnią śródziemnomorską albo arabską radzę sobie
lepiej! Pamiętam humusy, które jadłam w Izraelu i bez najmniejszej skromności
przyznaję, że moje są tak samo dobre a czasem lepsze! Ha!
Jeżeli chodzi o przepis to cóż brzmi tak jakby podawała go moja daleka
ciotka – szczyptę, trochę, do smaku. Cóż niestety tak dokładnie jest bo
cieciorka cieciorce nie równa, pomidory suszone też różnie smakują wreszcie to
ile dodamy soli też jest kwestią indywidualną. Dlatego nie podam z
farmaceutyczną gramaturą ilości poszczególnych produktów bo zwyczajnie trzeba
próbować w czasie przygotowywania humusu. Co ważne, ta wersja nie zawiera
czosnku, to informacja dla tych co nie są miłośnikami tego dodatku!
Składniki:
·
Ciecierzyca (tak, ja jestem z tych
co nie namaczają przez noc….tylko kupują taką w puszcze. To ma też dodatkową
zaletę bo taką puszkę – na czarną godzinę – zawsze mam w kuchennej szufladzie i
czeka sobie na to kiedy będę miała ochotę na humus),
·
Oliwa cytrynowa (z 4 łyżki),
·
3 łyżeczki pasty tahini (tą to
trzymam w lodówce z podobnym czarno godzinnym planem użycia),
·
5 suszonych na słońcu pomidorków
cherry (wolę takie bo są słodsze), wlewam też trochę oliwy ze słoiczka,
·
trochę wody – tyle by konsystencja
była zadawalająca,
·
sok z ½ cytryny (więcej nie miałam
w domu),
·
dużo soli i pieprzu – wszystko
świeżo mielone,
·
trochę Tabasco – ja używam tego
zielonego.
Przygotowanie:
Wszystko razem zmiksować, próbować co chwilę tak by uzyskać NASZ
zamierzony smak!
Wygląda przepyszne 😊muszę w końcu spróbować
OdpowiedzUsuńjest pyszne:) i można na tą łatwiznę pójść z puszką ciecierzycy!
Usuńświetny hummus! :)
OdpowiedzUsuńto prawda....teraz to już tylko wspomnienie humusu...ale świetnego :)
Usuń