Sos marinara – to proste i pyszne!
Aż ciężko uwierzyć, że taki prosty sos może być taki smaczny! fot. D.Szymborska |
Konkurs, konkursem, paella paellą ale zostały 3 krewetki i 5
ośmiorniczek. I to w zupełności wystarczyło do przygotowania przepysznego sosu
do makaronu. Wyszedł super aromatycznie, doprawiony tabasco smakował tak….że
razem z makaronem znikał z talerzy! To jeden z tych przepisów, który nie wymaga
od nas zbyt wiele zachodu, ot trzeba zamieszać i doprawić. Dodatkowo jest z
serii tych, co nie mogą się nie udać. Dla początkujących jak znalazł, dla tych
co robią kilka rzeczy na raz – też idealnie bo można w tak zwanym międzyczasie
zrobić kilka rzeczy w kuchni. Pozostaje tylko jeden warunek, trzeba być
miłośnikiem owoców morza! Bo inaczej to tak aromatyczny, esencjonalnie morski
sos nie spotka się z entuzjazmem jedzących!
Składniki (dla trzech osób):
·
3 krewetki – świeże – więc szare,
u mnie były te wypływane w Atlantyku,
·
6 świeżych baby ośmiorniczek,
·
albo 2 puszki pomidorów albo sos z
12 obranych ze skórki świeżych pomidorów,
·
1 biała cebula,
·
odrobina masła klarowanego,
·
dużo Tabasco – ja używałam tego
zielonego, bo jest mniej ostre a cudownie podbija smak sosu,
·
świeżo mielona sól z Himalajów,
świeżo mielony pieprz (nie pamiętam skąd),
·
makaron (300g),
·
pietruszka (jeszcze ta z balkonu).
Przygotowanie:
Posiekaną cebulę zeszklić na maśle klarowanym, dodać sos pomidorowy (albo
ten wcześniej przygotowany albo z puszek). Poczekać aż sos się zagotuje, włożyć
krewetki i ośmiorniczki (wszystko wcześniej starannie umyć w zimnej wodzie).
Delikatnie zamieszać i doprawić. Zmniejszyć „ogień” i dusić przez około
godzinę. Podawać z makaronem i siekaną natką pietruszki. Przed nałożeniem na talerze wyciągnąć
krewetki, wymieszać sos z makaronem. Udekorować krewetką każdą porcję. PYCHA!
ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńi smaczny:)
Usuń