Tapas – paellito czyli jednoosobowa paella
Moja propozycja tapas fot. D.Szymborska |
Jeszcze w sierpniu zostałam zaproszona do konkursu – „Złoto Hiszpanii
Kulinarna biżuteria”. Super sprawa, można wygrać wyjazd do Barcelony. Za
Barceloną przepadam, za tamtejszymi tapas też, to zdecydowałam się na
gotowanie.
Dostałam voucher na zakupy w sklepie Złoto Hiszpanii i zaczęłam się
zastanawiać. Co przygotować, żeby wszystkim zaimponować?
Bogatsza o doświadczenia w Top Chef’owej rywalizacji, gdzie przegrałam
przygotowując udziwnione (pyszną oczywiście) dania, zdecydowałam się, na to co
jem od lat, co jest sprawdzone.
Paella – moje ulubione ryżowe danie! Jemy ją stosunkowo często, w
różnych wersjach z mięsem, owocami morza albo „con toda” czyli ze wszystkim co
jest w lodówce.
Tapas to danie „jednoosobowe” jedzone przy barze, jednym tapas to się
nie najemy, trzeba ich zjeść więcej. Dlatego taka paella a dokładiej paella’ka
czyli używając zdrobnień hiszpańskich paellito może być przystawką naszej
hiszpańskiej kolacji. Potem może się pojawić mięso, wino i oczywiście deser….
Samo przygotowanie tego tapas nie zajmuje dużo czasu, pod pewnym
warunkiem – ugotujemy wcześniej rosół (na korpusie z kurczaka z młodą
włoszczyzną), pokroimy warzywa, podsmażymy chorizo, wytopimy boczek….
Nazwa bloga zobowiązuje – On Egin znaczy smacznego w Euskera, ale
przecież żadnen problem przetłumaczyć to na hiszpański – buen provecho!
3 produkty ze sklepu Złoto Hiszpanii oliwa cytrynowa, krewetki tygrysie, ośmiorniczki "baby" fot. D.Szymborska |
Składniki na 6 tapas:
·
600ml rosołu,
·
1 papryka,
·
6 pomidorów obranych ze skórki,
·
1 pęczek natki pietruszki,
·
1 cebula,
·
6 ząbków czosnku,
·
dwie duże garście fasolki
szparagowej,
·
szczypta szafranu,
·
6 świeżych ośmiorniczek,
·
6 świeżych krewetek,
·
pół pęta chorizo,
·
150g boczku,
·
mała puszka groszku konserwowego,
·
1 cytryna,
·
oliwa cytrynowa,
·
300g ryżu arborio.
Przygotowanie:
Rozgrzać oliwę na patelni, na której będziemy przygotowywać paellie.
Zeszklić cebulę, dodać czosnek, pietruszkę, po chwili fasolkę. Podsmażyć
chwilę, dodać ryż, wymieszać. Dodać gorący rosół z szafranem, poczekać aż się
zagotuje, mieszając oczywiście. Dodać pomidory, poczekać aż się zagotuje. Po
chwili dodać boczek, chorizo (wcześnie boczek wytopić, chorizo również), wymieszać i dodać ośmiorniczki. Ułożyć paprykę,
krewetki, przykryć i zostawiamy na 15 minut na „średnim ogniu”. Na koniec
posypać groszkiem i ułożyć cytrynę. Włożyć do piekarnika rozgrzanego na 220 na
15 minut. Na koniec wyłączyć piekarnik, przykryć paellę szczelnie folią,
odczekać 15 minut. Przełożyć do naczyń, w których będziemy ją podawali, dbając
o to by przy nakładaniu do mieseczki
należy się starać nałożyć porcje, które zawierają nawet przypalony/skarmelizowany ryż. Należy zadbać
o to by w każdej porcji (przygotowujemy 6) znalazła się krewetka!
Komentarze
Prześlij komentarz