TRYB JASNY/CIEMNY

Tapas – paellito czyli jednoosobowa paella

Moja propozycja tapas fot. D.Szymborska



Jeszcze w sierpniu zostałam zaproszona do konkursu – „Złoto Hiszpanii Kulinarna biżuteria”. Super sprawa, można wygrać wyjazd do Barcelony. Za Barceloną przepadam, za tamtejszymi tapas też, to zdecydowałam się na gotowanie.

Dostałam voucher na zakupy w sklepie Złoto Hiszpanii i zaczęłam się zastanawiać. Co przygotować, żeby wszystkim zaimponować?

Bogatsza o doświadczenia w Top Chef’owej rywalizacji, gdzie przegrałam przygotowując udziwnione (pyszną oczywiście) dania, zdecydowałam się, na to co jem od lat, co jest sprawdzone.

Paella – moje ulubione ryżowe danie! Jemy ją stosunkowo często, w różnych wersjach z mięsem, owocami morza albo „con toda” czyli ze wszystkim co jest w lodówce.

Tapas to danie „jednoosobowe” jedzone przy barze, jednym tapas to się nie najemy, trzeba ich zjeść więcej. Dlatego taka paella a dokładiej paella’ka czyli używając zdrobnień hiszpańskich paellito może być przystawką naszej hiszpańskiej kolacji. Potem może się pojawić mięso, wino i oczywiście deser….

Samo przygotowanie tego tapas nie zajmuje dużo czasu, pod pewnym warunkiem – ugotujemy wcześniej rosół (na korpusie z kurczaka z młodą włoszczyzną), pokroimy warzywa, podsmażymy chorizo, wytopimy boczek….

Nazwa bloga zobowiązuje – On Egin znaczy smacznego w Euskera, ale przecież żadnen problem przetłumaczyć to na hiszpański – buen provecho!




3 produkty ze sklepu Złoto Hiszpanii oliwa cytrynowa, krewetki tygrysie, ośmiorniczki "baby" fot. D.Szymborska


Składniki na 6 tapas:

·      600ml rosołu,
·      1 papryka,
·      6 pomidorów obranych ze skórki,
·      1 pęczek natki pietruszki,
·      1 cebula,
·      6 ząbków czosnku,
·      dwie duże garście fasolki szparagowej,
·      szczypta szafranu,
·      6 świeżych ośmiorniczek,
·      6 świeżych krewetek,
·      pół pęta chorizo,
·      150g boczku,
·      mała puszka groszku konserwowego,
·      1 cytryna,
·      oliwa cytrynowa,
·      300g ryżu arborio.


Przygotowanie:

Rozgrzać oliwę na patelni, na której będziemy przygotowywać paellie. Zeszklić cebulę, dodać czosnek, pietruszkę, po chwili fasolkę. Podsmażyć chwilę, dodać ryż, wymieszać. Dodać gorący rosół z szafranem, poczekać aż się zagotuje, mieszając oczywiście. Dodać pomidory, poczekać aż się zagotuje. Po chwili dodać boczek, chorizo (wcześnie boczek wytopić, chorizo również), wymieszać i dodać ośmiorniczki. Ułożyć paprykę, krewetki, przykryć i zostawiamy na 15 minut na „średnim ogniu”. Na koniec posypać groszkiem i ułożyć cytrynę. Włożyć do piekarnika rozgrzanego na 220 na 15 minut. Na koniec wyłączyć piekarnik, przykryć paellę szczelnie folią, odczekać 15 minut. Przełożyć do naczyń, w których będziemy ją podawali, dbając o to by przy  nakładaniu do mieseczki należy się starać nałożyć porcje, które zawierają nawet  przypalony/skarmelizowany ryż. Należy zadbać o to by w każdej porcji (przygotowujemy 6) znalazła się krewetka!


Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa