25 września 2014

Slow Food czyli miseczkowe gotowanie

Miseczki przed gotowaniem sosu fot. D.Szymborska


Miseczkowe gotowanie to mój sprawdzony sposób! Nadaje się do przygotowywania każdej potrawy. Wystarczy trzymać się kilku zasad i wtedy gotowanie sprawia super frajdę, ba można sobie nawet pozwolić na gotowanie w otwartej kuchni przy znajomych!

Miseczkowe gotowanie polega na tym, że zanim tak naprawdę zaczniemy gotować przygotowujemy sobie WSZYSTKIE składniki w…jak łatwo się domyślić miseczkach!

Dla przykładu tutaj moje miseczkowe gotowanie sosu bolognese. Dla potrzeb zdjęcia roślinki są jeszcze w doniczkach bo za chwilę również  „wylądowały” w mieseczce.

Gdy już wszystkie składniki naszego danie pokroimy, obierzemy czy porwiemy palcami mamy kolekcję mieseczek, wtedy można spokojnie zacząć gotować. I wtedy to właśnie gotowanie jest takie przyjemne! Można rozmawiać z gośćmi, można być ładnie ubranym w fartuszek kuchenny, można się zwyczajnie cieszyć z kucharzenia.


Marchewka, seler naciowy, cebula i oliwki fot. D.Szymbosrka

Sos z pomidorów fot. D.Szymborska

Kolorowo i super pysznie - bolognese fot. D.Szymborska


Owszem samo przygotowanie wszystkich składników bywa nudnawe ale za to potem jest SUPER.

Co ciekawe, że jak zmierzyłam czas gotowanie bez mieseczek i porównałam z czasem gotowania mieseczkowego to wyniki były bardzo podobne a frajda i bałagan w kuchni zupełnie różne! Przygotowując mieseczki mamy czas na zmywanie, czyszczenie „stanowiska pracy”, robiąc wszystko na raz nie jesteśmy w stanie utrzymać takiej czystości i porządku.

Zatem potrzebujemy tylko dużej ilości miseczek……


A taki makaron to jest idealny dla niedzielnym maratończyków!

1 komentarz:

  1. Widząc zdjęcie, w pierwszym momencie pomyślałam, że będziesz podawała jakiś przepis na maseczkę do twarzy :D.

    OdpowiedzUsuń

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa