Jesienne zupa jarzynowa z grzankami z chleba razowego
Super rozgrzewająca domowa zupa fot. D.Szymborska |
Uprzejmie informuję, że już się zaczęło. Nie ma odwrotu. Teraz już
będziemy wracać przemarznięci z treningów. Pozostają owsianki, pancakes na
śniadania a na lunche, przegryzki i brunche zupy. Najlepiej takie, którymi
można się najeść i ogrzać.
U mnie jarzynowa z grzankami. Zupa cudo. Samo przygotowanie to 5 minut
pod warunkiem, że mamy do dyspozycji gar rosołu z warzywami do przetarcia.
Potrzebny jest też lekko czerstwy chleb – taki jak dla konia i voila – nie jest
już zimno, ba jest ciepło w brzuchu!
Czy ktoś potrzebuje przepis na rosół? Niby oczywista zupa, każdy wie co
i jak. W efekcie jak zaczynałam gotować to nie miałam pojęcia jak zrobić rosół.
Każdy wiedział, tylko nie ja. To przepis dla początkujących wygląda tak:
Składniki:
·
5l wody,
·
sól morska – tak, tak wydziwiam
ale smakuje lepiej,
·
4 listki laurowe,
·
kilka ziarenek ziela angielskiego,
·
włoszczyzna (czyli: seler,
marchewka, pietruszka, por),
·
3 skrzydełka z kurczaka,
·
pieprz świeżo mielony.
Przygotowanie:
Przez minimum 2h gotować na małym ogniu. Co pewnie czas zbierać tak
zwane szumowiny i tłuste oka rosołu. Przelać przez gazę albo sitko. Warzywa
wykorzystać do zupy kremu! Rosół można mrozić – to praktykuję! W lodówce może
poczekać 1 dzień na zjedzenie, czasem kwaśnieje więc trzeba uważać!
Komentarze
Prześlij komentarz