Lekko, lżej, dietetycznie – jajko i fasolka
Pycha! Zupełnie nie jesienna przekąska w ten słoneczny dzień! fot. D.Szymborska |
Tak, tak coraz bardziej dietetycznie na moim talerzu. Jednak modyfikacje
na rzecz smaku się wkradają. Ma być smacznie i dietetycznie. Dlatego mały
dodatek sera do fasolki ugotowanej na parze.
To przekąska (bo obiadem ani kolacją tego przecież nie nazwę) której
przygotowanie zajmuje 10 minut.
Najdłużej to obcinałam końcówki z fasolki bo ich zwyczajnie nie lubię!
Reszta sekund pięć i już jest na
talerzu.
Składniki:
·
2 garście fasolki szparagowej,
umytej z odciętymi końcówkami,
·
2 łyżki tartego sera, który dobrze
się będzie topił,
·
jajko od wybieganej kury,
·
sól, cukier i pieprz.
Przygotowanie:
Fasolkę ugotować na parze, ja do wody dodaję
odrobinę cukru i sporo soli. Następnie ugotowaną fasolkę wymieszać z serem a w
tym czasie na teflonowej patelni (bez masła!) usmażyć jajko.
Smacznego, dietetycznego i pysznego!
Pysznie, tak lubię - wakacyjnie choć już po wakacjach :)
OdpowiedzUsuńI do tego dodałabym jakiegoś pomidorka pokrojonego w plasterki :)
masz rację - wakacyjnie:) w taki słoneczny dzień!!!!
UsuńUwielbiam takie połączenie!!! :)
OdpowiedzUsuńja też:) choć powoli zaczyna mi brakować czegoś bardziej skomplikowanego na talerzu :)
UsuńFasolka szparagowa ostatnio coraz bardziej chodzi mi po głowie. Dosłownie uwielbiam!
OdpowiedzUsuń:) to smacznego fasolkowego!
Usuńlubię takie połączenie:)
OdpowiedzUsuńto jest nas więcej :)
Usuń