TRYB JASNY/CIEMNY

Lekko, lżej, dietetycznie – jajko i fasolka

Pycha! Zupełnie nie jesienna przekąska w ten słoneczny dzień! fot. D.Szymborska


Tak, tak coraz bardziej dietetycznie na moim talerzu. Jednak modyfikacje na rzecz smaku się wkradają. Ma być smacznie i dietetycznie. Dlatego mały dodatek sera do fasolki ugotowanej na parze.

To przekąska (bo obiadem ani kolacją tego przecież nie nazwę) której przygotowanie zajmuje 10 minut.

Najdłużej to obcinałam końcówki z fasolki bo ich zwyczajnie nie lubię! Reszta sekund pięć i już jest  na talerzu.




Składniki:

·      2 garście fasolki szparagowej, umytej z odciętymi końcówkami,
·      2 łyżki tartego sera, który dobrze się będzie topił,
·      jajko od wybieganej kury,
·      sól, cukier i pieprz.

Przygotowanie:

Fasolkę ugotować na parze, ja do wody dodaję odrobinę cukru i sporo soli. Następnie ugotowaną fasolkę wymieszać z serem a w tym czasie na teflonowej patelni (bez masła!) usmażyć jajko.


Smacznego, dietetycznego i pysznego!

Komentarze

  1. Pysznie, tak lubię - wakacyjnie choć już po wakacjach :)
    I do tego dodałabym jakiegoś pomidorka pokrojonego w plasterki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. masz rację - wakacyjnie:) w taki słoneczny dzień!!!!

      Usuń
  2. Uwielbiam takie połączenie!!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też:) choć powoli zaczyna mi brakować czegoś bardziej skomplikowanego na talerzu :)

      Usuń
  3. Fasolka szparagowa ostatnio coraz bardziej chodzi mi po głowie. Dosłownie uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa