TRYB JASNY/CIEMNY

Jagnięcina z groszkiem cukrowym i musem śliwkowo tamaryndowym

Super wiosenna przystawka z jagnięciny fot. D.Szymborska


Kolejny przepis z warsztatów, jego autorem jest Piotr Bruś-Klepacki. Przepis bardzo prosty, łatwo go powtórzyć w domu.

W wersji warsztatowej podsmażaliśmy jagnięcinę, która wcześniej była ugotowana sous vide, ale takie kotleciki można spokojnie usmażyć bez gotowania w kilkudziesięciu stopniach przez półtorej godziny.

Super smak, świetne połączenia, tylko jak to bywa z jagnięciną to bardziej przystawka niż danie główne….


Składniki (na 4 osoby):


W miłym blogerskim towarzystwie takie dania smakują wyśmienicie fot. D.Szymborska


·      8 kotletów jagnięcych z kością,
·      masło klarowane,
·      groszek cukrowy,
·      sól i cukier,
Sos:
·      przetarty tamaryndowiec albo pasta,
·      suszone śliwki kalifornijskie – 100g,
·      zeszklona cebulka (1),
·      kumin,
·      tarty imbir,
·      pieprz, sól.

Przygotowanie:

Groszek umyć, wodę zagotować – lekko posolić i posłodzić. Wrzucić groszek na chwilkę, wyciągnąć i włożyć do zimnej wody. Odłożyć. Przygotować sos – zeszklić cebulę na maśle, dodać pastę z tamaryndowca (kilka łyżeczek), śliwki kalifornijskie – wszystko zblendować, doprawić kuminem, imbirem i pieprzem i solą i jeszcze raz starannie zblendować na jednolitą masę. Rozgrzać masło i usmażyć koteleciki jagnięce. Podawać z groszkiem cukrowym i sosem.

Komentarze

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj nie jadłam takiego dania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pyszne jest, i będę eksperymentować jeszcze z innymi dodatkami - marzy mi się kasza i jagnięcina.....

      Usuń
  3. Było naprawdę bardzo dobre :)) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa