Serowy sos z brokułami (do makaronu)
Makaron z brokułami w serowym sosie fot. D.Szymborska |
Bardzo lubię brokuły, są takim wdzięcznym warzywem – nie dość, że
zdrowe to jeszcze takie łatwe w przygotowaniu. Pamiętam by wsypać szczyptę
cukru do osolonej wody i dzięki temu one są takie ślicznie zielone. Na smak to
jakoś specjalnie nie wypływa a na wygląd bardzo. Do tego sos serowy, kurczak i
świetny biegowy makaron. Owszem kaloryczny, jednak warzywny i można go też
serwować bez kurczaka, choć u nas białko zwierzęce jest w cenie. Całość do
przygotowania w 45minut. Smacznego biegowego!
Składniki (dla 3 głodnych sportowców):
·
4 średniej wielkości brokuły –
tylko różyczki,
·
masło do smażenia,
·
duża biała cebula,
·
śmietana 250ml (18% z kartonika),
·
500g filetu z piersi kurczaka
(zagrodowego),
·
200g gorgonzoli,
·
100g parmezanu,
·
gałka muszkatołowa,
·
oliwa do smażenia,
·
300g makaronu,
·
płatki migdałowe.
Przygotowanie:
Kurczaka usmażyć na maśle z oliwą (dobrze posolić), odstawić na bok.
Brokuły podgotować przez 2 minuty w osolonej i posłodzonej wodzie. Odstawić na
bok. Cebulę zeszklić na oliwie z masłem. Wstawić wodę do gotowania. W rondlu do
cebuli dodać śmietanę, poczekać aż będzie gorąca, dodać pokruszony ser
gorgonzola. Roztopić. Wstawić wodę do gotowania makaronu. Do sosu serowego
dodać kurczaka. Gdy zostanie minuta do skończenia gotowania makaronu dorzucić
do garnka brokuły. Na suchej patelni uprażyć płatki migdałowe. Odcedzić makaron
z brokułami. Wymieszać z sosem. Nałożyć na talerze i posypać parmezanem i
płatkami migdałowymi. Smacznego biegowego!
Sos serowy mnie zafrapował, bo od kilku dni chodzi za mną coś takiego ciężkiego i wyrazistego. Tylko musiałabym zastąpić czymś gorgonzolę, bo sery pleśniowe są, niestety, nie dla mnie :( Też lubię brokuły - można z nich zrobić wszystko :)
OdpowiedzUsuń