TRYB JASNY/CIEMNY

Talerz zdrowia – Dale Pinnock – recenzja

Talerz zdrowia fot. D.Szymborska

Przeczytałam w wannie. Nie ma to jak porządna solanka, ½ kg soli Bocheńskiej i wanna ciepłej wody. Do tego książka. Przyjemne z pożytecznym. „Talerz zdrowia. Naturalna recepta na świetną formę” to ciekawa książka, momentami jednak denerwująca dlatego recenzja będzie w punktach – plusy i minusy.

Zaczynam od plusów:
·      Dobrze przetłumaczona i dzięki temu łatwo się ją czyta,
·      Ładnie wydana i poręczna (nawet jak się leży w wannie),
·      Przystępna wiedza – dużo zapamiętałam,
·      Książka dla tych, którzy nie przepadają za mięsem i chcą wiedzieć co dobrego jedzą na co dzień,
·      Fajny indeks warzyw i owoców – można zerknąć co zawierają,
·      Zdarzają się naprawdę fajne przepisy.

A teraz minusy:
·      Przepis na pizzę z proszkiem do pieczenia i koncentratem pomidorowym, delikatnie mówiąc nie należy do udanych, przepisy proste ale średnio atrakcyjne (jeżeli dietetyk pisze, że tego a tego nie udaje mu się ugotować więc to czymś zastępuje to, to nie wróży dobrze jadaloności danego dania),
·      Powtarzanie informacji, ponieważ czosnek jest królem tej książki to informacje o nim na zasadzie prawie bezpośredniego copy/paste są w kilku miejscach,
·      Nie przekonało mnie pojęcie fitozwiązków, tym bardziej, że w książce autor nie powołuje się na jakieś konkretne badania naukowe,
·      Nie ma bibliografii,
·      Przypisy tłumaczki to „perełki” i pomysły kulinarne pełne inwencji w stylu zastąpić wodę mlekiem z kokosów albo ryżu – bez zająknięcia się jak wpływa to na smak i kaloryczność.

Plusów wyszło więcej! Książka fajna dla początkujących roślinożerców bo informuje co dlaczego warto jeść, niestety nie robi tego naukowo tylko popularnonaukowo ale za to łatwo się ją czyta.
Zmęczona solanką, wyszłam z wanny a książkę odłożyłam na półkę.

Talerz zdrowia. Naturalna recepta na świetną formę, Dale Pinnock, Wydawnictwo Galaktyka, Łódź 2013

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa