Makaron po arabsku z oberżyną
Makaron po arabsku fot. D.Szymborska |
Wow! Zupełnie nieskromnie napiszę, że to jeden z lepszych makaronów
który jadłam! A do tego sama go zrobiłam! Jest umiarkowanie czasochłonny,
jednak pomimo upałów (choć dziś to całkiem zimno jest) warto rozgrzać piekarnik
i zapiec oberżynę. Przepis zmodyfikowałam, jednak baza pochodzi z Małej
Wielkiej Księgi Makaronu – jak dla mnie najlepsza książka makaronowa. Jedna
porcja to około 500kcal.
Składniki:
·
2 oberżyny,
·
6 łyżek oleju,
·
1 duża szalotka (albo 2 małe),
·
2 ząbki czosnku,
·
7 łyżek oliwy (im lepsza tym
lepiej),
·
50g orzeszków pini,
·
100g ricotty,
·
½ pęczka szczypiorku,
·
400g filetów z piersi kurczaka
zagrodowego,
·
masło i oliwa do smażenia,
·
pieprz i sól,
·
makaron tagliatelle.
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 225 stopni albo 200 gdy mamy termooobieg.
Bakłażan nakłóć widelcem (dużo), ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wetrzeć w
niego olej. Zapiekać przez 30 min – skórka zrobi się czarna. Szalotkę pokroić,
czosnek posiekać. Po 30 minutach wyciągnąć bakłażan, przekroić na pół i łyżką
wyciągnąć miąższ. Do blendera nalać oliwę (7 łyżek) dodać czosnek i szalotkę,
włożyć miąższ z oberżyny. Zmiksować starannie, doprawić w czasie miksowania
pieprzem i solą. Pokroić filet z kurczaka w kostkę, doprawić pieprzem i solą.
Usmażyć na maśle z oliwą. Drugi bakłażan przekroić na pół i na plastry. Na
patelni rozgrzać olej, smażyć tak długo aż plastry oberżyny będą brązowe. Posolić.
Ułożyć na ręczniku kuchennym tak by pozbyć się oleju. Orzeszki piniowe uprażyć
aż będą brązowe. Ugotować makaron. W dużym rondlu delikatnie wymieszać: kurczaka,
plastry bakłażana, pastę i makaron. Szczypiorek pokroić (dłuższy kawałki niż
siekany). Nałożyć na talerze. Posypać orzeszkami i pokruszoną ricottą.
Smacznego biegowego!!!
Oberżyna fot. D.Szymborska |
Pieczona oberżyna fot. D.Szymborska |
Pyszna egzotyka!
OdpowiedzUsuńPodjadam...
Ja też uwielbiam tę książkę, kupiłam w Empiku po przecenie i to jeden z najlepszych zakupów książkowych, które do tej pory zrobiłam :)
OdpowiedzUsuń