Prosiak, tuńczyk i ośmiornice czyli portugalskie smaki na kolacji
Świniaczek fot. D.Szymborska |
Dobre wino potrzebuje dobrego jedzenia. Proste i oczywiste. Wczoraj w
DownTown Restaurant w InterContinental Warsaw zjadłam pyszną kolację. Co
ważniejsze dla osoby, delikatnie mówiąc zainteresowanej gotowaniem miałam
okazję porozmawiać z portugalskimi szefami kuchni.
Kolację (w formie bufetu)
przygotowali, a bardziej przygotowania nadzorowali: Carla Costa z Hotel Alitis
Par, Gil Martins z Hotelu Dom Pedro Place, Roberto Teixeira z Quinta Do Lorde i
Ewa Olejniczak z Interconti. Najwięcej o kiełbasach portugalskich dowiedziałam
się od Carli, natomiast Roberto przygotowywał na oczach gości rewelacyjnego
tuńczyka z cebulą, biały tuńczyk z cebulą i liśćmi laurowymi.
Atrakcją wieczoru
był malutki prosiaczek. Na co dzień w domu bardzo rzadko jemy wieprzowinę.
Tutaj byłam druga w kolejce z talerzem po kawałek świniaka. Warto było. Mięso
było rewelacyjnie pyszne, polane bardzo ostrym sosem. W swojej konsystencji
przypominało… nogę gęsi. Tuńczyk też był świetny.
Generalnie w bufecie nie było
rzeczy niesmacznych były bardzo dobre albo rewelacyjne. Serwowana na gorąco
ośmiornica też mi ogromnie do gustu przypadła. Do prosiaka piłam czerwoną
Mimosę a do owoców morza i tuńczyka serwowane vinho verde. Jakby tego
wszystkiego było mało dostała śliczny katalog, broszurę w której są przepisy
przygotowane przez zespół szefów kuchni. Zapowiadają się super smacznie!
„Do
kotleta” a dokładniej świniaka przygrywał zespół Joao de Sousa&Fado Polaco.
Dopóki wokalista śpiewał po portugalsku miło się go słuchało – magia języka. Jak
zaintonował „miłość ci wszystko wybaczy” to cóż czekałam kiedy wróci do swojego
ojczystego języka.
A na koniec słodkości, jajka z cukrem – pycha! I coś co było
ni to omletem ni to naleśnikiem. Ogromnie udana kolacja z dobrym winem i w
świetnym towarzystwie!
Mam nadzieję, że za rok Flavours of Portugal – Portugese
week będzie równie udany! Do zobaczenia!
Szefowie i szefowe kuchni fot. D.Szymborska |
Takie drobiazgi a bardzo cieszą fot. D.Szymborska |
Carla fot. D.Szymborska |
Roberto fot. D.Szymborska |
Przepyszny tuńczyk fot. D.Szymborska |
Przepyszny prosiaczek fot. D.Szymborska |
Komentarze
Prześlij komentarz