TRYB JASNY/CIEMNY

Mega serowy makaron z kurczakiem (700kcal)

Mega serowy makaron fot. D.Szymborska

Miało być według przepisu a wyszło zupełnie inaczej. Zbyt dużo zmian by mówić, że to ugotowane z tej a tej książki kucharskiej. Grunt, że wyszło super! Świetne jedzenie dla tych, którzy chcą dużo białka i węglowodanów. Niestety dostają też przy tym sporą dawkę tłuszczu, ale z gotowaniem to tak jest, że jak nie ma masła to czegoś brakuje….To zdanie wyczytałam w książce o kuchni francuskiej ale myślę, że do wielu innych przepisów można tą zasadę zastosować!

Składniki (dla trzech głodnych osób):

·      350g tagiatelle,
·      1 cebula (posiekana),
·      trochę masła,
·      1 łyżka mąki,
·      400ml mleka,
·      100g sera gruyere,
·      100g sera cheddar,
·      100g parmezanu,
·      pieprz, sól, gałka muszkatołowa,
·      wino białe wytrawne (jedna szklanka),
·      tymianek świeży posiekany,
·      filet z piersi kurczaka usmażony w kawałkach na maśle.

Przygotowanie:

Sery utrzeć. Cebulę posiekaną obsmażyć na maśle, dodać mąkę, starannie wymieszać. Poczekać aż będzie miękka, dodać mleka. Poczekać aż wszystko zacznie się gotować. Po 5 minutach małymi porcjami zacząć wsypywać utarte sery. Mieszać starannie. Dodać wino, doprawić. Poczekać aż sos osiągnie jednolitą masę, dodać kurczaka. Starannie wymieszać. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić, przełożyć sos do garnka, dodać makaron i starannie wymieszać. Tymianek starannie posiekać (same listki), posypać nim makaron na talerzu.
Smacznego biegowego! Uwaga to jedna porcja to około 700kcal!

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa