Mega serowy makaron z kurczakiem (700kcal)
Mega serowy makaron fot. D.Szymborska |
Miało być według przepisu a wyszło zupełnie inaczej. Zbyt dużo zmian by
mówić, że to ugotowane z tej a tej książki kucharskiej. Grunt, że wyszło super!
Świetne jedzenie dla tych, którzy chcą dużo białka i węglowodanów. Niestety
dostają też przy tym sporą dawkę tłuszczu, ale z gotowaniem to tak jest, że jak
nie ma masła to czegoś brakuje….To zdanie wyczytałam w książce o kuchni
francuskiej ale myślę, że do wielu innych przepisów można tą zasadę zastosować!
Składniki (dla trzech głodnych osób):
·
350g tagiatelle,
·
1 cebula (posiekana),
·
trochę masła,
·
1 łyżka mąki,
·
400ml mleka,
·
100g sera gruyere,
·
100g sera cheddar,
·
100g parmezanu,
·
pieprz, sól, gałka muszkatołowa,
·
wino białe wytrawne (jedna
szklanka),
·
tymianek świeży posiekany,
·
filet z piersi kurczaka usmażony w
kawałkach na maśle.
Przygotowanie:
Sery utrzeć. Cebulę posiekaną obsmażyć na maśle, dodać mąkę, starannie
wymieszać. Poczekać aż będzie miękka, dodać mleka. Poczekać aż wszystko zacznie
się gotować. Po 5 minutach małymi porcjami zacząć wsypywać utarte sery. Mieszać
starannie. Dodać wino, doprawić. Poczekać aż sos osiągnie jednolitą masę, dodać
kurczaka. Starannie wymieszać. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na
opakowaniu. Odcedzić, przełożyć sos do garnka, dodać makaron i starannie
wymieszać. Tymianek starannie posiekać (same listki), posypać nim makaron na
talerzu.
Smacznego biegowego! Uwaga to jedna porcja to około 700kcal!
Komentarze
Prześlij komentarz