Mamak mee goreng – przepis Gordon'a Ramsay z Malezji
Pyszne danie fot. D.Szymborska |
Nowa
książka kucharska, nowe wyzwania. Tym tazem Gordon’s Great Escape South Asia.
Pierwszy wypróbowywany przepis, lista składników długa, samo przygotowanie też.
Idealne jedzenie na wolny dzień, wolny od pracy ale nie w kuchni. Przepis z
małymi zmianami w stosunku do oryginalnego.
Składniki
(4 porcje):
Sos:
·
2
łyżki sosu chili,
·
2
łyżki sosu ostrygowego,
·
1
łyżka keczupu,
·
2
łyżki sosu sojowego (ciemnego),
·
2
łyżki oleju z orzeszków ziemnych.
Danie:
·
2
łyżki oleju z orzeszków ziemnych,
·
2
ząbki czosnku (posiekane),
·
2
szalotki posiekane,
·
400g
fieltu z piersi kurczaka pokrojonego w kawałki,
·
2
ziemniaki (ugotowane bez skórki),
·
2
łyżeczki curry,
·
50g
kiełków,
·
400g
chińskiego makaronu,
·
250g
krążków z kalmarów.
Przybranie:
·
2
dymki (zielona część) posiekane,
·
16
krewetek (szare, z których trzeba wyciągnąć jelita),
·
1
chili posiekane,
·
4
jajka ugotowane na twardo,
·
sok
z limonki.
Przygotowanie:
Wymieszać
składniki sosu. Rozgrzać patelnię (wok) z olejem u smażyć przez minutę szalotki
i czosnek. Następnie wrzucić kurczaka, ziemniaki i curry, smażyć przez 4
minuty. Dodać sos do patelni i dobrze wymieszać. Poczekać aż sos zacznie się
gotować, zredukować. Następnie dodać makaron (ugotowany według przepisu na
opakowaniu) i kiełki, smażyć przez kolejne 3-4 minuty. W między czasie kalmary
podsmażyć na patelni, a krewetki wrzucić do osolonej gotującej się wody tak by
zrobiły się różowe. Wszystkie składniki wymieszać starannie. Nałożyć na talerze
i przybrać dymką, jajkiem, chili i skropić sokiem z limonki.
Smacznego biegowego!
Malezyjskie pyszności fot. D.Szymborska |
Świetny przepis, gody wypróbowania.
OdpowiedzUsuńpolecam:)
UsuńSwietna ksiazka i swietny przepis!
OdpowiedzUsuń