Il Valore – włoskie dla niewymagających
Vericchio fot. D.Szymborska |
Robi
się coraz cieplej. W sklepach z winami lodówki zapełniają się białymi winami.
Zdarza się, że to które wybieram nie jest wystarczająco schłodzone bo jest tak
duża rotacja butelek. Zimą nie mam takiego problemu. Ponieważ uwielbiam białe
wino pije je przez cały rok. Nie potrzebuję upału, nie jest mi niezbędny
ogródek czy taras. Białe wino smakuje wyśmienicie o każdej porze roku. Verdicchio to ciekawa odmiana, to włoski
szczep z którego często produkuje się wina lekko musujące. Jakby tego było mało
Włosi z Verdicchio potrafią też uzyskać coś co przypomina trochę ice wine –
passito. Il Valore to proste stołowe wino. Ważne by dobrze, ale nie za dobrze
je schłodzić. Zmrożone wino nie ma smaku. Taki zabieg można zastosować wtedy
gdy w naszej lodówce pozostały tylko wina do gotowania a mamy
niezapowiedzianych gości. Wystarczające zmrożenie nie pozwoli wychwycić smaku.
Uwaga, takie wino trzeba szybko wypić bo inaczej żałosny smak pojawi się w
kieliszkach. Il Valore to wino, którego nie trzeba zmrozić by cieszyć się z
picia. Z racji tego, że jest to młode wino, z tak zwanej średniej półki, razi w
nim smak alkoholu. Pojawiają się delikatne owocowe nuty, które niestety
zwalczane są przez procenty. W przypadku win stołowych warto zwracać uwagę na
układ jakość/cena. Jeżeli nie płacimy więcej niż 35PLN za wino, to nie możemy
oczekiwać zbyt wiele. Jeżeli nie oczekujemy delikatności, jasności i długiego
finiszu tylko cieszymy się z włoskiego wina to Il Valore przypadnie nam do
gustu. Z drugiej strony, wina stołowe serwowane we Włoszech nie zaskakują, nie
są eleganckie – one są uzupełnieniem posiłku. Zamiast kranówki można napić się
wina – wszystkim sprawia to dużo większą przyjemność. Połączenie wina z
odpowiednim jedzeniem to pomysł na to by podbić smak dania, pokazać, inne wino. To verdicchio podałabym z owocami
morza z szafranem, ewentualnie do jakiegoś bardzo słodkiego deseru po to by się
nie zamulić na koniec posiłku. Więcej o tym winie TUTAJ
Komentarze
Prześlij komentarz